

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
8.2.2013 11.37
Valmistelun viime metreillä runsaasti julkisuutta kerännyt ilmasto- ja energiastrategian päivitys hyväksyttiin tänään perjantaina hallituksen energiapoliittisessa ministerityöryhmässä.
Kiistellyin osa päivitystä oli sähkönkulutuksen tausta-arvio, jonka mukaan Suomessa kulutettaisiin vuonna 2020 noin 94 terawattituntia sähköä. Määrä on neljä teravattituntia vähemmän kuin strategian edellisessä versiossa, mutta yhä kolme terawattituntia enemmän kuin asiantuntijat arvioivat vuoden 2009 välitarkastelussa. Esimerkiksi vihreät esitti tammikuussa, että sopiva taso olisi noin 90 terawattituntia.
Sähkönkulutuksen arvioimista yläkanttiin on pidetty poliittisena valintana. Aalto-yliopiston energia-asioihin erikoistunut professori Peter Lund arvosteli tänään perjantaina Ylen Ykkösaamussa sitä, että valmistelutyössä on nähty vain yksi vaihtoehto.
”Mahtuuko tänne Suomeen niin paljon sähköä, kun nyt rakennetaan? Mehän rakennetaan Suomessa valtavasti uutta sähköntuotantokapasiteettia ja minusta reaallinen kysymys on, että onko sille kysyntää vai joudutaanko sitä viemään ulos maasta, jolloin nämä uudet investoinnit, joita tehdään ydinvoimapuolella, tuleekin itseasiassa sähkön vientiin?”
Hänen mukaansa jo virallisissa luvuissa Suomesta ollaan tekemässä sähkön nettoviejä ja jos kulutus kasvaa ministeriön arviota hitaammin, kasvaa vienti entisestään.
”Voidaan kysyä, mistä se vienti syntyy? No, se syntyy varmasti ainakin yhdestä näistä ydinvoimalaitoksista, joita tullaan rakentamaan.”
Tweet