Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

"Mullistavaa ja maailman mitassa harvinaista"

4.9.2013 15.14

Jukka Vahti

Eduskunta palasi keskiviikkona kesätauoltaan ja käsitteli heti syyskauden aluksi pääministeri Jyrki Kataisen (kok) ilmoitusta viime viikon budjettiriihessä lukkoon lyödystä valtion talouden rakenneuudistuspaketista.

Paketti keräsi odotetusti hallituspuolueiden edustajilta kehuja ja oppositiopuolueilta perussuomalaisilta ja keskustalta haukkuja.

Vihreiden ryhmäpuheenvuoron esittänyt eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen (vihr) muistutti, että taloudenpidon ja hyvinvointiyhteiskunnan ei tarvitse olla ristiriidassa keskenään.

"Mullistavinta ja maailman mitassakin harvinaista on se, millä tavalla jättimäinen kestävyysvaje pyritään kattamaan. Hallitus tekee vaikutuksiltaan liki yhdeksän miljardin euron suuruiset uudistukset leikkaamatta perusturvaa", Tynkkynen sanoi.

Hänen arvionsa mukaan Suomi voi onnistuessaan näyttää talouden tasapainottamisen esimerkkiä koko maailmalle.

Tynkkynen nosti rakennepaketista erikseen esille muun muassa työttömyysturvan ja asumistuen suojaosat, joilla pyritään työn ja sosiaaliturvan entistä parempaan yhteensovittamiseen.

"Työtön rakennusmies voi tehdä muutaman päivän keikan kuukaudessa ja vaikkapa nuori jakaa lehtiä kerran viikossa. Pienetkin työt auttavat pysymään kiinni työelämässä ja parantamaan omaa elämäntilannetta."

Tynkkynen totesi myös, että päätetty työttömyysturvan ennakkomaksu ajaa saman asian kuin vihreiden pitkään esittämä työttömän verokortti. Ennakkomaksu aikaistaa tulojen saantia ja vähentää byrokratialoukkuja.

Hallitus päätti riihessään rajoittaa opintotukikuukausia ja samalla korottaa opintotukea. Tynkkynen kuvasi päätöstä vihreille vaikeaksi ja totesi, että opiskelijoiden siirtymistä työelämään voitaiisin tehokkaammin nopeuttaa muilla keinoilla.

"Vaikuttavat konstit ovat kuitenkin ihan muualla, kuten opiskelijoiden ohjaamisessa ja tukemisessa sekä siirtymässä asevelvollisuuden ja opintojen välillä."

Opiskelijoille Tynkkynen toivoi opiskelurauhaa ja päättäjille malttia seurata opintotuen uudistuksen tuloksia ainakin pari vuotta.

sosiaaliturva  opintotuki  eduskunta 
Viite