Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen / Kaunis humala

Olutta.
Puhdas nautinto? Oluestakin löytyy muoviroskaa.Sammeli Heikkinen / Kaunis humala

Puhdas nautinto? Oluestakin löytyy muoviroskaa.

Muovi on levinnyt kaikkialle – jopa juomaasi olueen

15.9.2014 8.59

Lasse Leipola

Saksalaiset tutkijat ovat tutkineet, mitä kiinteitä aineita maan oluista löytyy. Tutkittavia oluita oli yhteensä 24 ja jokaisesta löydettiin muovihiukkasia. Joukossa oli mukana myös Saksan kymmenen suosituinta olutta, joihin kuuluvat muun muassa Suomessakin tunnetut Paulaner, Krombacher ja Beck's.

Asiaa tutkineet Gerd ja Elisabeth Liebezeit kirjoittavat tutkimuksensa johdannossa, että niin sanotun mikromuovin on 2000-luvulla todettu päätyneen moneen paikkaan. Liebezeitit itse ovat aiemmin löytäneet mikromuovia hunajasta. He muistuttavat, ettei tutkimuksessa havaituista pienistä määristä ole syytä huolestua, vaikka ne osoittavatkin kuinka pitkälle ja laajalle muovihiukkaset voivat levitä.

Oluttutkimuksen yhteydessä he arvioivat, että jopa vesijohtovesi saattaa sisältää muovihiukkasia. Luontoon tai vesijohtoveteen päätyneen muovin lähteiksi he mainitsevat muun muassa hammastahnat ja muun kosmetiikan sekä keinokuituvaatteet.

Vedessä olevan muovin lisäksi olueen saattaa panimolla päätyä synteettisia materiaaleja muun muassa ilmasta tai työntekijöiden vaatteista. Tutkijoiden mukaan yksi mahdollinen lähde on oluen kirkastamisessa käytettävät keinoaineet ja suodattimet. Myös pullojen mukana saattaa tulla muovihiukkasia.

Muovin lisäksi useasta oluesta löytyi lasia tai hiekanjyviä, joista jälkimmäinen saattaa tutkijoiden mukaan johtua lähdeveden käytöstä. Lisäksi yhdestä näytteestä löydettiin lähes kokonainen hyönteinen.

jätteet  saasteet  alkoholi  olut  juoma 
Viite