Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Taulukko opintokeskuksista.
Puolueiden puljut. Klikkaa puolueiden opintokeskuksia esittelevä taulukko suuremmaksi.

Puolueiden puljut. Klikkaa puolueiden opintokeskuksia esittelevä taulukko suuremmaksi.

Muutokset ravistelevat puolueiden opintokeskuksia

14.12.2009 8.58

Anu-Elina Lehti

Vihreiden opintokeskus Visiossa tapahtuu ensi vuonna isoja muutoksia. Pitkäaikainen toiminnanjohtaja Anneli Bauters jää kesäkuussa eläkkeelle. Uuden toiminnanjohtajan haku on juuri käynnistetty.

Puolueita lähellä olevat sivistys- ja opintokeskukset sekä ajatuspajat ovat muutenkin käymistilassa. Niiden rahoitusta pohditaan oikeusministeriössä vaali- ja puoluerahoituksen uudistamisen yhteydessä. Tarkastelussa on myös nuoriso- ja lapsijärjestöjen valtionapu.

Tähän asti opintokeskukset ovat saaneet valtionosuuksia opetustuntien hinnan ja määrän mukaan. Jos hallituspuolueiden linjaukset toteutuvat, opintokeskusten valtionapu määräytyy jatkossa parlamentaaristen voimasuhteiden perusteella.

Tämä tarkoittaisi isoja muutoksia opintokeskusten valtionapuihin. Visiolle se tietäisi lisärahaa.

Suomen yhdestätoista opintokeskuksesta poliittisiksi on laskettavissa kuusi: Kansallinen sivistysliitto, Kansan sivistystyönliitto, Maaseudun sivistysliitto, Svenska studiecentralen, Työväen sivistysliitto ja Visio.

Opintokeskukset ry:n puheenjohtaja ja Työväen sivistysliiton pääsihteeri Jorma Turunen pitää parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan määräytyviä valtionapuja ongelmallisina.

”Suomalaisten opintokeskusten taustat ovat hyvin erilaisia suhteessa poliittisiin puolueisiin. Osa on lähellä puolueita, osalla ei ole lainkaan poliittisia puolueita jäsenjärjestöinään.”

Opintokeskusten jäsenjärjestöissä on esimerkiksi urheiluseuroja ja ammattiliittoja.

Turusen mukaan rahanjakoperusteet ovat aikaisemmin vaihdelleet vuosittain. Myös jaettavan rahan määrä on vaihdellut.

”Aika paljon jakoperusteisiin ovat vaikuttaneet perinteet ja organisaation koko. Muuttujia on ollut paljon. Olisi kiinnostavaa tietää, erotetaanko ei-poliittiset opintokeskukset nyt omaksi ryhmäkseen, jolla on erikseen ihan oma rahapottinsa jaettavanaan.”

Vision toiminnanjohtaja Anneli Bauters ei halua arvioida, miten mahdolliset tukimuutokset vaikuttavat Vision toimintaan.

”Täysin mahdotonta sanoa vielä, se riippuu täysin siitä, mihin tulokseen työryhmä päätyy.”

Opintokeskusten rahoitusta selvittävän Tarastin toimikunnan sihteerin Kaisa Tiusasen mukaan myöntämisperusteita pohtiva työryhmä perustetaan tammikuun alussa.

Työlle on varattu aikaa vain muutama kuukausi. Työryhmän jäseniä ei vielä ole valittu. Tiusanen ei vielä halua ottaa asiaan kantaa.

”Toimikunnalle tulee tiivis työrupeama, sillä kyseessä on laaja kenttä.”
Viite