Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Sähkötolpat ja sininen taivas.
Mistä voimaa? Ydinvoiman kriisi voi edistää uusiutuvaa energiaa.SXC

Mistä voimaa? Ydinvoiman kriisi voi edistää uusiutuvaa energiaa.

Näin Japanin ydinonnettomuus vaikuttaa sähkömarkkinoilla

16.3.2011 13.21

Lasse Leipola

Usean ydinvoimalan vaurioituminen ja jälleenrakennus vaikuttavat vuosia Japanin energiajärjestelmään. Sen seurauksena vaikutukset ulottuvat kaikkialle maailmaan.

Brittilehti Guardianin mukaan ydinenergiaa korvataan erityisesti maakaasulla. Société Générale arvioi, että noin puolet ydinvoimaloiden menetetystä kapasiteetista korvataan maakaasulla, jonka hinnan uskotaan nousevan lähikuukausina noin kymmenen prosenttia Japanin tapahtumien vaikutuksesta.

Energiayhtiö Fortumista kerrotaan Vihreälle Langalle, että vuotta 2012 koskevat sähkön futuurihinnat ovat nousseet perjantaiaamun jälkeen Pohjoismaissa 2,5 prosenttia ja Saksassa 4,3 prosenttia. Maakaasun ja kivihiilen hinnat ovat nousseet noin seitsemän prosenttia.

Tilanne on vaikuttanut myös uusiutuvan energian kysyntään, joka on Guardianin mukaan on nousussa.

”Tätä tragediaa edeltää öljyn hinnan nousu, BP:n onnettomuus Meksikonlahdella ja Lähi-idän levottomuudet. Ne ovat kaikki tehneet uusiutuvista aiempaa houkuttelevampia. Odotamme investointien uusiutuvaan energiaan, erityisesti aurinkovoimaan, kasvavan. Ydinvoimasta on tullut poliittisesti epäkorrektia”, sanoo viherinvestointeihin erikoistuneen WHEB-ryhmän rahastojohtaja Clare Brook.

Joidenkin mielestä ydinvoiman ahdinko voi muodostua ongelmaksi ilmastonmuutoksen kannalta. Ilmastotutkija James Lovelock vetoaa ydinvoiman puolesta.

”Ydinvoimaan liittyy valtava myytti. Tekisin rohkean arvauksen, että kymmenistä tuhansista Japanissa kuolleista yksikään ei kuole ydinvoiman vuoksi.”

Myös keskiviikkoaamun Kauppalehti arvioi, että Japanin ydinonnettomuus saattaa vaikeuttaa päästövähennyksien saavuttamista EU:ssa. Ydinvoimalahankkeiden jäädyttäminen on nimittäin nostanut markkinoiden arvioita hiilivoiman kysynnästä.

Fortumin mukaan päästöoikeuksien hinta on noussut 12 prosenttia perjantaiaamusta.

ydinvoima  uusiutuvat  päästöt  aurinkoenergia  energia  sähkö 
Viite