Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näin kohu tuntuu isoissa puolueissa

7.10.2010 15.21

Saija Räsänen

Sdp vähentää medianäkyvyyttään

Sdp:n hallintopäällikön Risto Salosen mukaan puolue lähtee vaaleihin pienemmällä budjetilla kuin viimeksi. Puolueen budjetti oli vuoden 2007 eduskuntavaaleissa 1,4 miljoonaa euroa ja nyt noin miljoona.

”Vaalirahakohu on vaikuttanut rahoitukseen epätietoisuuden kasvuna: lahjoittajat eivät tiedä, mikä on sallittua ja mikä ei. Useat viime vaalien tukijat ovat säikähtäneet kohuja, eivätkä uskalla nyt lähteä mukaan.”

Budjetin pienenemisen vuoksi demarit käyttävät tällä kertaa kampanjamuotoja, jotka eivät näy entiseen tapaan mediassa.

Kokoomus jatkaa vanhaan malliin

Kokoomuksen vaalibudjetin tarkka suuruus ei hallintojohtaja Jarmo Pekkalan mukaan ole vielä tiedossa. Näillä näkymin kokoomuksen kampanja on kuitenkin samaa kokoluokkaa kuin viimeksi, jolloin kampanja maksoi puolueelle 880 000 euroa.

”Meillä oli pitkä tauko lahjoittajien hankinnassa vaalirahakohun takia, mutta nyt näyttää kohtuullisen hyvältä. Jotkut entiset lahjoittajat ovat perääntyneet kohun takia, mutta tilalle on tullut liuta uusia.”

Pekkalan mukaan kohu on haitannut lähinnä yksittäisiä ehdokkaita.

”Jos lahjoittaa yhdelle ehdokkaalle, muut ovat kohta kyselemässä, mikset lahjoittanut minulle.”

Keskusta ottaa mallia Obamasta

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kertoo, että puolueen vaalibudjetin valmistelu on parhaillaan käynnissä. Viime eduskuntavaaleissa keskustan kampanjabudjetti oli peräti 1,5 miljoonaa euroa.

Puolueen varainhankinnassa käytetään tällä kertaa pääasiassa rahankeruuta jalkatyöllä ja lahjoituksia.

Lisäksi keskusta saa Laanisen mukaan ”jonkin verran rahaa” seminaareista ja yritysten kanssa tehdystä yhteistyöstä. Hän myöntää vaalirahakohun hankaloittaneen puolueen varainhankintaa.

”Näissä vaaleissa voittaa se, joka kerää netin kautta pieniä kymppien ja satasten lahjoituksia. Niin Obamakin keräsi Yhdysvaltojen historian suurimman vaalibudjetin.”

vaalirahoitus  keskusta  eduskuntavaalit  demarit  kokoomus 
Viite