Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kartta.
rantaviivaa riittää. Merituulivoiman demonstraatiotukea hakivat ainakin Oulunsalon, Krisitiinankaupungin Siipyyn ja Porin Tahkoluodon edustalle suunnitellut merituulipuistot.

rantaviivaa riittää. Merituulivoiman demonstraatiotukea hakivat ainakin Oulunsalon, Krisitiinankaupungin Siipyyn ja Porin Tahkoluodon edustalle suunnitellut merituulipuistot.

Nämä rakennetaan – ehkä

3.10.2013 10.44

Jukka Vahti

Lumituulen, Propel Voiman ja Metsähallituksen merituulivoimapuisto Oulunsalon ja Hailuodon saaren välisellä merialueella

30–50 kolmesta viiteen megawatin tuulivoimayksikköä. Puisto sijaitsisi muutaman kilometrin päässä rannasta. Ympäristövaikutusten arviointi on tehty. Yhtiö etsii vaihtoehtoisia toteutustapoja läheisen Natura-alueen, rantakasvillisuuden, vedenalaisten hiekkasärkkien ja Kiljuhanhien muuttoreitin vuoksi.

Demonstraatiotuen merkitys? ”On aika kiikun kaakun, kannattaako merituulivoimaa vielä tehdä Suomessa. Siihen tarvitaan lisätukea”, Lumituulen toimitusjohtaja Sampsa Hario sanoo.

Miksi hankkeenne on paras kohde tuelle? ”Olemme kehittäneet hankettamme pisimmän aikaa. Alue on melko matalaa vettä, joten hanke on myös tällä tukitasolla toteutettavissa”, Hario sanoo.

Suomen merituulen tuulivoimapuistohanke Kristiinankaupunkiin kuuluvan Siipyyn edustalla

Noin viidenkymmenen nelilökilometrin merialueelle on suunniteltu enintään 80:aa kolmesta viiteen megawatin tuulivoimalaa. Rannikolle matkaa on kahdeksan kilometriä, lähimpään saareen noin kuusi. Ympäristövaikutusten arviointi on tehty.

Demonstraatiotuen merkitys? ”Nykyinen tuki saattaisi riittää vajaan kymmenen voimalaitoksen hankkeeseen. Sellaisen kannattavuuteen se voisi auttaa. Tuolla rahalla voisi ostaa kaksi tai kolme voimalaitosta, mutta siihen päälle tulevat vielä meriperustukset ja sähköliitännät päälle. Demonstraatiotuki ei yksinään ratkaise tätä hanketta”, Suomen merituulen toimitusjohtaja Sami Kuitunen sanoo.

Miksi hankkeenne on paras kohde tuelle? ”Siipyyn merituulivoimapuisto sijoittuu ympäristöllisesti hyväksyttävälle merialueelle. Hankkeen vaikutukset kalastoon, linnustoon ja vesikasvillisuuteen voidaan tehtyjen tutkimusten perusteella minimoida. Lisäksi Siipyyn hanke ei edellytä uusi voimajohtoja maa-­alueella”, Kuitunen sanoo.

Suomen hyötytuulen merituulipuistohanke Porin Tahkoluodon edustalla

Tavoitteena on rakentaa 14 kappaletta kolmesta viiteen megawatin tuulivoimalaa alueella ennestään olevan koeyksikön seuraksi. Koeyksikkö on yhtiön mukaan toiminut hyvin ja tuottanut ”kiitettävästi” energiaa. Puisto olisi suhteellisen lähellä rantaa, noin puolentoista kilometrin päässä. Yhtiön mukaan olosuhteet vastaavat kuitenkin avomeriolosuhteita.

Demonstraatiotuen merkitys? ”Jotta merituulipuistoa pystytään rakentamaan, siihen on pakko saada lisätukea. Kustannukset ovat niin korkeita”, Suomen hyötytuulen toimitusjohtaja Ralf Granholm sanoo.

Miksi hankkeenne on paras kohde tuelle? ”Jos tuki tulee meille, meillä on oikea mahdollisuus rakentaa. Kaavoitus on meneillään, ja sen suhteen näyttää hyvältä. Prototyypin kautta olemme saaneet varmuuden, että alueelle pystyy rakentamaan ja tuotannon määrä on suurin piirtein tiedossa”, Granholm sanoo.

tuulivoima 


Lisää aiheesta:



Viite