Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natunen kesti puoli vuotta – uupunut isäntä otti taas Talvivaaran ohjat

15.11.2012 11.39

Sammeli Heikkinen

Harri Natusen aika Talvivaaran toimitusjohtajana kesti karvan verran yli puoii vuotta. Kun kipsisakka-altaan massiivinen jätevuoto paisui valtakunnalliseksi kohuksi, isäntä päätti ottaa ohjat taas käsiinsä. Pekka Perän paluusta Talvivaaran toimitusjohtajaksi ilmoitettiin torstaiaamuna.

Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa esintyi varsin uupuneen näköinen uusi toimitusjohtaja.

"On päivänselvää, että me olemme tehneet virheitä. Ei voida kuin pyytää anteeksi aiheuttamaamme henkistä haittaa ja mahdollista ympäristöhaittaa."

Perä on Talvivaaran perustaja ja suurin omistaja. Hän oli toimitusjohtaja huhtikuun loppupuolelle saakka. Tuolloin tehtävät otti vastaan Natunen. Nyt Natusen kerrotaan jatkavan tarkentamattomissa "yhtiön johtotehtävissä".

Perä kertoi saaneensa tiedon kipsisakka-altaan vuodosta toissa sunnuntaina kahdeksalta aamulla. Koska hän oli itse paikalla, kun edellinen vuoto sattui 2010, hän sanoi tietäneensä heti, miten vakavasta tilanteesta on kyse.

"Tuli mieleen Paavo Väyrysen sanat, että voiko vitutukseen kuolla."

Perä esiintyi tilaisuudessa suorastaan katuvana ja anteeksipyytävänä. Tarkemmin hän ei alkanut omia tai yhtiön virheitä erittelemään.

Sekä Perä että hallituksen puheenjohtajaksi nimitetty Tapani Järvinen vierittivät kuitenkin suurimman syyn sateiselle kesälle. Perän mukaan kaivosalueella on miljoonia kuutioita ylimääräistä vettä.

Sitä, ettei ollut tätä ennen julkisuudessa esiintynyt, Perä perusteli asemallaan hallituksen puheenjohtajana.

"Toimitusjohtaja hoitaa tiedotuksen. Nyt minä olen toimitusjohtaja ja tiedotusvastuussa."

Tapani Järvisen mukaan jätealtaan vuoto on aiheuttanut yhtiölle miljoonien eurojen menetykset. Lisäksi pörssikurssi on sukeltanut ja firman maine kolhiintunut.

"Tavoitteena on vakiinnuttaa yhtiön tilanne, palauttaa luottamusta yhtiöön. Nyt tarvitaan operatiivista voimaa yhtiön johtoon", Järvinen selitti Perän nimitystä Natusen tilalle.

Pekka Perän näytöt ympäristöongelmien torjumisessa eivät ole kovin vahvat. Talvivaaran kaivos on päästänyt koko toimintansa ajan huomattavasti lupaamaansa enemmän natriumia ja sulfaattia vesistöön. Perän aikana sattuivat myös kaksi aiempaa kipsisakka-altaan vuotoa. Allas myös rakennettiin Perän aikana.

Talvivaara käytännössä kieltäytyi tunnustamasta ympäristöongelmia Perän aiemman toimitusjohtajakauden aikana. Esimerkiksi vielä vuosi sitten Talvivaara ei ollut maininnut tuotantonsa ympäristöongelmia kertaakaan pörssitiedotteissaan, vaikka niitä oli puitu laajasti valtakunnan julkisuudessa.

kaivosteollisuus  talvivaara 
Viite