Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Neljä viidestä norpasta kuolee kuuttina – auttaisiko valvonta?

14.8.2014 8.21

Lasse Leipola

Peräti 80 prosenttia saimaannorpan poikasista eli kuuteista menehtyy ennen lisääntymiskykyisyyden saavuttamista, tiedottaa Suomen luonnonsuojeluliitto, joka vaatii tehokkaampaa kalastusvalvontaa Saimaalle.

”Nyt useiden kalastajien asenteet ovat sellaiset, että hyvin voi salakalastaa, koska siitä ei kuitenkaan jää kiinni”, norppa-asiantuntija Kaarina Tiainen sanoo järjestön tiedotteessa.

Valvonnasta vastaavat nykyisin kalastusosakaskunnat sekä yksi metsähallituksen erätarkastaja, jolla on apunaan kausivalvoja touko- ja kesäkuun ajan.

Luonnonsuojeluliitto pitää kyseenalaisena järjestelmää, joka perustuu siihen, että kalastajat valvovat toisiaan. Yksi tähän liittyvä ongelma on se, että verkkokalastuskiellon aikana, jolloin valvontaa tarvittaisiin, kalastajia on vähemmän liikkeellä.

Järjestön mukaan suurin uhka norpille ovat paikalliset asukkaat ja mökkiläiset, jotka eivät tiedä tarpeeksi tai eivät välitä.

”Saimaalla on suuri hiljaisten joukko, jotka haluavat norpan säilyvän. He pysyvät julkisesti hiljaa, koska eivät halua sotkeutua repiviin kiistoihin. Asiallinen keskustelu on paikoin mahdotonta ja suojelijoihin ja tutkijoihin kohdistuva kommentointi tiettyjen toimijoiden taholta hyvinkin asiatonta”, Tiainen sanoo.

Ammattikalastajat sen sijaan saavat järjestöltä synninpäästön, sillä he pyytävät enimmäkseen muikkua norppaturvallisilla trooleilla.

Juttua on muokattu kello 15.44. Toisin kuin jutun alussa alunperin väitettiin, kuuteista selviytyy vain 20 prosenttia eikä 80 prosenttia.

luonnonsuojelu  saimaannorppa 
Viite