Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nuorisotakuu laajenemassa koko Eurooppaan

1.3.2013 11.33

Lasse Leipola

Euroopan unioni seuraa Suomen ja Ruotsin mallia ja ottaa käyttöön nuorisotakuun. Asiasta päätettiin eilen torstaina pidetyssä ministerineuvoston kokouksessa.

”Työttömyys on Euroopan suurin ongelma ja erityisesti nuorisotyöttömyys. Talouskriisi ja varsinkin pankkikriisi oli varsin abstrakti ja vaikeasti hahmotettava ongelma, mutta nyt on siirrytty hyvin konkreettisiin ongelmiin”, euroedustaja Tarja Cronberg (vihr) kommentoi tänään perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

”Kyseessä on komission suositus, joten toteuttaminen on riippuu jäsenmaista. Varmasti nyt katsotaan, miten Suomessa käy.”

EU:ssa on 26 miljoonaa työtöntä, joista 14 miljoonaa on nuoria, ja työttömyysaste on noin 11 prosenttia. Erot jäsenmaiden kesken ovat kuitenkin suuria: esimerkiksi Itävallassa, Saksassa ja Hollannissa työttömyysaste on alle kuusi prosenttia, kun taas Kreikassa ja Espanjassa yli neljännes työvoimasta on vailla työtä.

EU varaa nuorisotakuuta varten kuusi miljardia euroa, joiden lisäksi jäsenmailta odotetaan vastaavan suuruista taloudellista panosta. EU-rahasta suurin osa menee käytännössä kriisimaihin, joissa tilanne on kaikkein vaikein. Esimerkiksi Espanjassa nuorten työttömyysaste on yli 50 prosenttia.

”Rahoituksen lisäksi näissä maissa on ongelmana se, että työpaikkoja ei ole. Sen vuoksi vaihto-ohjelmien kysyntä tulee kasvamaan. Siitä kertoo myös se, että espanjalaiset nuoret opiskelevat saksaa”, Cronberg sanoi.

EU on vaarassa menettää koulutettua työvoimaa myös unionin ulkopuolelle. Cronbergin mukaan esimerkiksi nuoret portugalilaiset lähtevät työn perässä Brasiliaan, Mosambikin tai Angolaan.

Nuorisotakuun lisäksi EU:ssa panostetaankin lähivuosina unionin sisäisen liikkuvuuden helpottamiseen tukemalla vaihto-oppilasohjelma Erasmusta sekä unionin sisäiset rajat ylittävää työnhakua helpottavaa Eures-ohjelmaa.

”Näitä ei pidä nähdä kuluina vaan sijoituksena tulevaisuuteen. Myös komissiolla on mahdollisuus tukea työllisyyttä esimerkiksi tutkimusrahojen ja maataloustukien käytössä. Nyt pitäisi nähdä kokonaisuus ja panostaa uusiin työpaikkoihin”, Cronberg sanoo.

Hän muistutti myös, että tilanne on jo niin vakava, että kansainvälinen punainen risti on julistanut ensimmäistä kertaa Euroopan kriisialueeksi.

nuoret  työttömyys  talous 
Viite