Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Opas energiatehokkaaseen rakentamiseen.
Piriste. Oppaan toivotaan kannustavan ekorakentamiseen.Emilia Pippola

Piriste. Oppaan toivotaan kannustavan ekorakentamiseen.

Näin pannaan vauhtia energiatehokkaaseen rakentamiseen

8.12.2009 10.32

Noora Jussila

Tuoreesta matalaenergiarakentamisen ohjeesta toivotaan piristysruisketta suomalaiseen energiatehokkaaseen rakentamiseen.

"Opas tulee edistämään energiatehokasta rakentamista ja parantamaan alan yritysten kilpailukykyä", sanoo Sitran toimialajohtaja Jarek Kurnitski.

Rakennusinsinöörien liiton ohjekirjasta odotetaan olevan apua niin energiatehokkaiden talojen rakennuttajille, asiantuntijoille kuin kouluttajillekin. Ohjeen mukaan energiatehokas rakentaminen vaatii rakennusprojektiin osallistuvilta entistä enemmän tiimityötä.

Eilisessä julkaisuseminaarissa puhuneet asiantuntijat olivat yhtä mieltä myös siitä, että energiatehokas rakentaminen vaatii entistä parempaa työn laatua.

"Olimme hirveän hyviä rakentamaan 1970–1980-luvuilla, mutta välillä draivi on ollut heikompaa. Nyt on aika palata", Kurnitski sanoo.

"Matalaenergia- ja passiivitalojen toteutus edellyttää alalta korkeampaa laatukulttuuria. Tähän tulee erityisesti rakennuttajan kiinnittää huomiota", sanoi RIL:in tekninen johtaja Gunnar Åström.

Ohjeessa opastetaan myös energiatehokkaaseen korjausrakentamiseen. Asia on hyvinkin ajankohtainen, sillä EU:n liikenne-, televiestintä- ja energianeuvosto käsitteli eilen energiatehokkuusdirektiivin uudistamista.

Tällä hetkellä EU:n energiatehokkuusvaatimukset koskevat vain uudisrakentamista. Uusittu direktiivi ulottaisi nämä vaatimukset myös korjausrakentamiseen.

"Se tulee olemaan haaste sekä kansalliselle lainsäädännölle että koko rakennusalalle, mutta samalla erinomaisen tärkeää, kun otetaan huomioon kuinka suuri energiasäästöpotentiaali olemassa olevaan rakennuskantaan sisältyy", asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) kommentoi direktiiviä.

Rakennukset kuluttavat EU:ssa ja Suomessa on 40 prosenttia energiasta.

energiatehokkuus  ekorakentaminen 




Viite