Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

www.barackobama.com

Obaman juliste.
Muutos luvassa. Yhdysvaltojen ympäristöpolitiikka muuttunee, vaikka Barack Obamaa ei valittaisi presidentiksi. www.barackobama.com

Muutos luvassa. Yhdysvaltojen ympäristöpolitiikka muuttunee, vaikka Barack Obamaa ei valittaisi presidentiksi.

Obama haastaa McCainin ympäristöasioissa

4.6.2008 14.38

Lasse Leipola

Yhdysvaltojen ympäristöpolitiikka vihertynee ensi syksyn presidentinvaalien tuloksesta riippumatta. Demokraattien ehdokkaaksi valittu Barack Obama sekä republikaanien John McCain lupaavat edeltäjäänsä vihreämpää ympäristöpolitiikkaa.

Eilinen voitto Montanan esivaaleissa tarkoittaa, että Obaman valinta demokraattien presidenttiehdokkaaksi on sinettiä vaille valmis. Hillary Clintonin odotetaan tunnustavan tappionsa vielä lähipäivinä.

Obaman ympäristöohjelma ei juurikaan eroa McCainin ohjelmasta. Republikaanien valitsema John McCain olikin yksi puolueensa vihreimmistä ehdokkaista.

Sekä John McCain että Obama kannattavat päästökauppaa. Obaman mallissa oikeudet huutokaupattaisiin ja tavoitteena on 2050 mennessä 80 prosentin pudotus 1990 tasosta. McCain jakaisi päästöoikeudet ainakin aluksi ilmaiseksi ja tyytyisi 60 prosentin päästövähennyksiin 2050 mennessä.

Kampanjasivuilla Obaman ympäristötavoitteiksi listataan muun muassa uusiutuvan energian osuuden kasvattaminen 25 prosenttiin 2025 mennessä, energiatehokkuuden parantaminen sekä amerikkalaisten autovalmistajien tukeminen, jotta nämä pystyisivät tuottamaan entistä vähäruokaisempia autoja. Obama kannattaa vaihtoehtoisten polttoaineiden ja erityisesti etanolin käyttöä.

Ympäristöpiireissä Obaman suhtautumista kivihiileen on pidetty liian myönteisenä. Hän kannattaa hiilivoimaa ja haluaisi edistää nesteytetyn ja puhtaan hiilen tutkimusta – aivan kuten John McCain.

Yhdysvaltojen tulisi Obaman mukaan ottaa johtajan rooli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Hän perustaisi uuden energiafoorumin, jossa G8-maat sekä Brasilia, Kiina, Intia, Meksiko ja Etelä-Afrikka pohtisivat energia- ja ympäristöasioita. Ympäristöohjelmassa luvataan myös rakentavaa yhteistyötä YK:n ilmastosopimuksen neuvotteluissa.
Viite