Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Obama paljastaa suunnitelmansa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi

24.6.2013 14.04

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pitää huomenna tiistaina Georgetownin yliopistolla puheen, jossa hänen on määrä paljastaa, miten Yhdysvallat vähentää päästöjään. Asia käy ilmi Valkoisen talon viikonloppuna julkaisemalta videolta (kts. alla).

Viime syksynä toiselle virkakaudelle valittu Obama nosti valintansa jälkeen ilmastonmuutoksen hillitsemisen yhdeksi kärkitavoitteistaan. Varsinaisten toimenpiteiden suhteen hän on kuitenkin ollut vaitonainen.

Tilanne on mutkistanut maan pääpuolueiden huonot suhteet, joiden vuoksi lainsäädäntötyö Yhdysvaltain kongressissa on ollut jumissa jo pitkään. Obaman uskotaankin esittelevän tiistaina keinoja, jotka kuuluvat hänen oman toimivaltansa piiriin eivätkä siten tarvitse kongressin hyväksyntää.

Todennäköisimpänä on vaihtoehtona on pidetty energiantuotantoon liittyvien päästöjen leikkaamista ympäristövirasto EPA:n asettamilla rajoituksilla. Tätä on odotettu jo vuodesta 2007 lähtien, jolloin maan korkein oikeus päätti, että EPA:lla on oikeus rajoittaa kasvihuonekaasupäästöjä saasteina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan muita toimenpiteitä saattavat olla energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian hankkeiden vauhdittaminen julkisomisteisilla maa-alueilla.

Yhdysvallat on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin päästöjen aiheuttaja. Maa on kuitenkin leikannut päästöjään huomattavasti vuoden 2005 jälkeen siirtymällä kivihiilestä maakaasuun ja parantamalla ajoneuvojen polttoainetehokkuutta.

ilmastonmuutos  Yhdysvallat 
Viite