Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Obaman suunnitelmaan kuuluu "joustava" ilmastosopimus

25.6.2013 16.00

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman on määrä esitellä tänään tiistaina hänen suunnitelmansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Obama puhuu Georgetownin yliopistolla puoli yhdeksältä Suomen aikaa.

Kunnianhimoiseksi luonnehdittu ja muun muassa New York Timesille ennalta vuodettu suunnitelma löytyy kuitenkin jo verkosta. Yhteensä 21-sivuisen muistion viisi viimeistä sivua koskee ilmastonmuutoksen torjunnan kansainvälistä ulottuvuutta. Sitä ennen käydään läpi toimenpiteet maan omien päästöjen vähentämiseksi sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumiseksi. Täsmällisiä, numeromuodossa esitettyjä tavoitteita ei ohjelmaan juurikaan sisälly.

Jotain Yhdysvaltain painotuksista kertoo se, että kansainvälisen osuuden viidestä sivusta vain viimeinen puolikas käsittelee suoraan kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja. Muun muassa ilmastorahoitus ja metsäkadon pysäyttäminen mainitaan kyllä jo aiemmin.

"Tavoittelemme sopimusta, joka on kunnianhimoinen, inklusiivinen ja joustava. Sen on oltava kunnianhimoinen, jotta se vastaa kohtaamamme haasteen suuruutta. Sen on oltava inklusiivinen, koska emme selviä tästä haasteesta, jolleivät kaikki maat osallistu ja hoida osuuttaan. Ja sen on oltava joustava, koska eri osapuolet ovat erilaisissa tilanteissa ja kaikilla on omat tarpeensa sekä ehtonsa, ja ne on huomioitava järkevällä, käytännöllisellä tavalla", muistiossa todetaan.

Erityisesti viimeinen lause vahvistaa Yhdysvaltain pääneuvottelija Todd Sternin toukokuussa antamia lausuntoja, joiden mukaan ilmastosopimuksen tulisi perustua kansallisesti sovittuihin, ei yhteisiin päästövähennystavoitteisiin. Muistiossa onkin nostettu kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja korkeammalle sijalle muun muassa kahdenväliset neuvottelut Kiinan ja Intian kanssa sekä uusiutuvan energian teknologiaa koskeva vapaakauppasopimus.

Uusiutuvien lisäksi Yhdysvallat kannustaa muita maita vähentämään päästöjään maakaasun, ydinvoiman, "puhtaan" hiilen sekä energiatehokkuuden avulla.

Näin Obama aikoo vähentää Yhdysvaltain päästöjä

  • Energiantuotannon co2-päästöjen leikkaaminen ympäristövirasto EPA:n toimenpitein.
  • Uusiutuvan energia lisäämiseen liittyvän lupaprosessin nopeuttaminen.
  • Sähköverkon modernisointi ja laajentaminen.
  • Lainatukia projekteihin, joissa hyödynnetään "kehittyneitä fossiilisia polttoaineita".
  • Erityisesti raskaiden ajoneuvojen polttoainetehokkuuden parantaminen.
  • Uusien liikenteen energiamuotojen, kuten biopolttoaineiden ja polttokennojen, kehittäminen ja käyttöönotto.
  • Energiatehokkuuden parantaminen.
  • Energiapolitiikan kokonaisarviointi neljän vuoden välein.
  • Muiden kasvihuonekaasupäästöjen, kuten metaanin ja HFC-kaasujen, leikkaaminen.
  • Huolehtia Yhdysvaltojen metsistä keinona hillitä ilmastonmuutosta.

 

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos  Yhdysvallat 
Viite