Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jonne Renvall

Tarja Väyrynen.
Aika entinen ei palaa. Ukrainan kriisi ei palauta maail­maa kylmän sodan asetelmiin, sanoo rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori Tarja Väyrynen.Jonne Renvall

Aika entinen ei palaa. Ukrainan kriisi ei palauta maail­maa kylmän sodan asetelmiin, sanoo rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori Tarja Väyrynen.

Olivatko konfliktit ennen helpompia?

12.6.2014 5.47

Jukka Vahti

Olet Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori. Olet sanonut, että nykyiset konfliktit, esimerkiksi Ukrainen kriisi, ovat hyvin monisyisiä ja siksi niin vaikeita ratkaista. Oliko ennen helpompaa?

”Eivät konfliktit ikinä ole olleet helppoja. Ukrainan tapauksessa erityinen vaikeus tulee siitä, että mukana on toimijoita rikollisjoukkioista Venäjän kaltaisiin suurvaltoihin. Yksittäisten valtiotoimijoiden olisi helppo siirtyä neuvottelupöytään. Nyt saman konfliktin sisällä on monta aihealuetta.”

Ukrainan kriisin on pelätty jakavan maailman uudestaan eri leireihin kylmän sodan tyyliin. Kuinka todennäköistä tämä on?

”Ei ole mitään syklistä historiaa, missä samaan pisteeseen palattaisiin uudestaan. Maailmanpoliittiset konstellaatiot ovat muuttuneet kylmän sodan loppumisen jälkeen niin paljon, että samoihin asetelmiin ei palata.”

Miten arvelet Ukrainan tilanteen etenevän?

”Tutkimuksellisesti on osoitettu, että sen jälkeen kun jollekin osapuolelle tulee tietty määrä henkilötappioita – puhutaan sadasta–kahdesta sadasta uhrista – konflikti muuttuu ainakin hetkellisesti vaikeammaksi ratkaista. Jos tilanne taas pystytään pitämään vaikka jännittyneessäkin tilassa niin, ettei se eskaloidu, on mahdollista, että syntyy niin sanottu jäätynyt konflikti tai useita jäätyneitä konflikteja.”

Rauhan- ja konfliktin tutkimuksessa tutkitaan muun muassa väkivallan syitä. Miksi ihmiskunnan historia on niin sotainen?

”Jos tietäisin, istuisin ihan eri pöydissä. Teorioita on monia. Rakenteellisen väkivallan teoriassa ajatellaan, että epätasa-arvoiset rakenteet jossain vaiheessa tuottavat väkivaltaa ja sotia. Toisenlaiset teoriat korostavat inhimillisiä perustarpeita, esimerkiksi identiteetin tarpeen ja ryhmään kuulumisen tarpeen tyydyttymättömyyttä.”

Missä arkisessa konfliktissa olet itse viimeksi ollut osallisena?

”Itse olen mukana esimerkiksi seuratoiminnassa, missä aina syntyy pieniä hankauksia. Saatan olla hirveän tietoinen prosesseista, jotka ovat juuri menossa, kuten eskalaatiovaihe, kärjistyneet näkemykset ja niin edelleen, ja tiedän, että nyt pitäisi päästä kompromissiin, mutta se ei aina ole ihan niin helppoa, kun on siinä itse mukana.”




Viite