Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirkko ja taivas.
Kirkko ja taivas. Uskonnon ja ilmastonmuutoksen suhteesta halutaan keskustelua Yhdysvalloissa.

Kirkko ja taivas. Uskonnon ja ilmastonmuutoksen suhteesta halutaan keskustelua Yhdysvalloissa.

Onko ilmastonmuutos myös uskonnollinen kysymys?

23.7.2013 8.50

Lasse Leipola

Ilmastonmuutoksesta ollaan tekemässä Yhdysvalloissa paitsi poliittista myös uskonnollista kysymystä. Yli 200 protestanttista kristinuskoa tunnustavaa tiedemiestä lähestyy maan kongressia avoimella kirjeellä, jossa pyydetään merkityksellistä lainsäädäntöä päästöjen leikkaamiseksi.

Kirjeessä muistutetaan, että ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset uhkaavat kaikkein eniten niitä, jotka ovat jo heikoimpia ja köyhimpiä.

”Maailman köyhimmille ihmisille ilmastonmuutos tarkoittaa kuivaneita kaivoja Afrikassa, kodit ja sadot mukanaan vieviä tulvia Aasiassa, metsäpaloja Venäjällä ja Yhdysvalloissa, kylien ja ravinnoksi käytettävien lajien katoamista Arktiksella, ympäristöpakolaisia ja tauteja. Muuttuva ilmasto uhkaa miljoonien Jumalan kuviksi luotujen ihmisten terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia”, kirjeessä varoitetaan.

Kirjeessä korostetaan Yhdysvaltain roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa ja varoitetaan, että maasta on vaarassa tulla niistä joihin Ilmestyskirjan katkelmassa viitataan: ”On aika tuhota ne, jotka tuhoavat maata.”

Kristillisten tiedemiesten keskustelunavaus on erityisen kiinnostava siinä mielessä, että perinteisesti uskonnollisia arvoja ovat ajaneet kaikkein kielteisemmin ilmastonmuutokseen suhtautuvat konservatiivit. Yhdysvalloissa ilmastonmuutosta on varsinkin 2000-luvulla alettu pitää leimallisesti liberaalien huolenaiheena.

ilmastonmuutos  uskonto 




Viite