Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oras Tynkkynen
Nurinkurin. Oras Tynkkynen ei keksi hyviä syitä valtion kaivosyhtiön perustamiselle.

Nurinkurin. Oras Tynkkynen ei keksi hyviä syitä valtion kaivosyhtiön perustamiselle.

Oras Tynkkynen pitää Pekkarisen kaivosunelmia "nurinkurisina"

8.10.2010 14.12

Saija Räsänen

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen haluaa valtion perustavan oman kaivosyhtiön, koska alalta puuttuvat tällä hetkellä lähes kokonaan suomalaiset toimijat. Pekkarinen ehdotti valtionyhtiön perustamista torstaina ottaessaan vastaan Suomen mineraalistrategiaa koskevan mietinnön.

Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen ei äkkiseltään näe perusteita valtion kaivosyhtiön perustamiselle. Hänen mukaansa valtionyhtiö ei täyttäisi sellaista tarvetta, johon markkinalähtöisesti toimivakin yhtiö ei voisi vastata.

"Jos valtion olisi tarkoitus netota kaivosyhtiöllä, niin samaan päästäisiin myös verottamalla kaupallisia toimijoita.", Tynkkynen sanoo.

Ulkomaalaisomistuksen suuruus kaivosyhtiöissä ei Tynkkysen mielestä vielä kelpaa valtionyhtiön perustamisen syyksi, koska tällä logiikalla valtion tulisi perustaa monta muutakin yritystä lisää.

Pekkarinen aikoo tuoda asian joulukuussa eduskuntaan, jossa käsitellään tuolloin luonnonvaraselontekoa. Tynkkynen ei usko hankkeen saavan suurta kannatusta.

"Varmaan kannatusta löytyisi, jos valtionyhtiöistä tulisi aitoa lisäarvoa ja Pekkarinen kertoisi, mistä pääomat otetaan. Kaivosyhtiöiden rakentaminen ei ole ilmaista eikä riskitöntä, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen mukaan jälkipolvet kysyvät tulevaisuudessa, "missä nukuitte silloin, kun tämä laajentuva bisnes meni muualle", ellei valtio nyt rakenna omia kaivosyhtiöitään.

"Tämähän on ihan nurinkurista. On laskettu, että kaivannaisten arvo kasvaa tulevaisuudessa. Jos on tarkoitus netota, niin valtio nettoaa enemmän, jos kaivoksia rakennetaan myöhemmin", Tynkkynen sanoo.

 

kaivokset 




Viite