Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kaikkien asia. Myös kansalaiset saavat äänensä kuuluviin kansainvälisten ilmastonneuvotteluiden alla. SXC

Kaikkien asia. Myös kansalaiset saavat äänensä kuuluviin kansainvälisten ilmastonneuvotteluiden alla.

Osallistu ilmastoneuvotteluihin!

23.3.2009 12.00

Lasse Leipola

Tuhannet kansalaiset kymmenissä maissa pääsevät keskustelemaan ja äänestämään kansainvälisestä ilmastosopimuksesta syyskuun 26. päivä. Suomessa tapahtuman järjestää Kuluttajatutkimuskeskus.

”Tämä on ensimmäinen kansainvälinen kokeilu, joten on vaikea arvioida, millaisia tuloksia saadaan aikaan. Paneelin päätökset eivät sido varsinaisia neuvottelijoita, mutta ne antavat vahvan signaalin päättäjille”, kertoo tutkimuspäällikkö Minna Lammi.

Hänen mielestään paneeli on hyvä väline mielipiteiden esilletuomiseksi, sillä se on puolueettomampi kuin esimerkiksi ympäristöjärjestöt.

Kussakin 43:ssa hankkeeseen osallistuvassa maassa paneeliin valitaan sata kansalaista, joita haetaan muun muassa lehti-ilmoituksin. Valituksi voi tulla kuka tahansa halukkaaksi ilmoittautunut.

”Esimerkiksi Suomessa olisi ollut mahdollista valikoida paneeliin kattava otos kansasta, mutta kaikkialla muualla se ei ole mahdollista. Nyt osallistujat valitaan muun muassa sillä perusteella, että eri sukupolvet tulevat tasaisesti edustetuiksi”, Lammi sanoo.

World Wide Views on Global Warming -hanke käynnistetään tänään Tanskan parlamentissa. Eri maiden edustajat kokoontuvat Kööpenhaminaan myöhemmin tällä viikolla.

YK:n kansainvälinen ilmastokokous järjestetään Kööpenhaminassa joulukuussa.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos  politiikka 2.0 
Viite