Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Parlamentti torppasi pankkitietojen antamisen Yhdysvalloille

11.2.2010 15.10

Riikka Suominen

Euroopan parlamentti ei odotetusti puoltanut pankkitietojen siirtosopimusta Yhdysvaltojen kanssa. Kyseessä on niin kutsuttu SWIFT-sopimus, joka mahdollisti EU-kansalaisten pankkitietojen luovuttamisen Yhdysvaltoihin terrorisminvastaisia toimia varten.

Äänestys pysäytti sopimuksen luvuin 378–196. Tyhjää äänesti 31 edustajaa.

Parlamentin mielestä pankitietojen luovutus heikensi yksityisyyden suojaa. Muun muassa vihreiden Heidi Hautala on arvostellut sopimusta.

Meppien mielestä väliaikaisen sopimuksen tietoturva ei ollut oikeassa suhteessa sen tuomaan väitettyyn turvallisuuteen.

Väliaikainen sopimus astui voimaan helmikuun alussa ja olisi jatkunut lokakuuhun, mutta parlamentin tämänpäiväinen äänestys mitätöi sen.

Parlamentti esittää, että aiheesta neuvotellaan uusi sopimus, jonka Yhdysvallat ja 27 EU-maata voivat allekirjoittaa.

EU ja Yhdysvallat voivat edelleen vaihtaa rahoitusta koskevia tietoa terrorismin vastaisessa taistelussa, sillä niiden välillä on voimassa keskinäistä oikeusapua koskeva sopimus, joka sallii tiedonvaihdon EU:n jäsenmaiden kansallisten lakien mukaisesti.

Tänään kaatuneen sopimuksen neuvottelivat alunperin jäsenmaiden hallitukset suljettujen ovien takana marraskuun lopussa. Ajankohta oli jäsenmaille viimeinen tilaisuus tehdä tällainen päätös ilman parlamentin hyväksyntää.

Joulukuussa voimaantullut Lissabonin sopimus tekee parlamentista neuvoston kanssa tasavertaisen oikeus- ja sisäasioissa.

yksityisyys 




Viite