Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pelastavatko hammaskeijut planeetan?

12.5.2010 10.52

Saija Räsänen

Europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr) tyrmää blogissaan niin sanotun Hartwellin kansainvälisen ilmastokannanoton.

Hän pitää epäilyttävänä sitä, että eilen tiistaina julkaistussa kannanotossa kiistetään kansainvälisten sopimusten merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa.

”Kun lopetetaan kansainvälinen ilmastopolitiikka ja unohdetaan päästörajat, hammaskeiju saa ihmiset, yritykset ja elinkeinoalat vähentämään päästöjä ihan omasta aloitteestaan”, Hassi luonnehtii kannanoton sisältöä blogissaan.

Hassi ei pidä kannanottoa objektiivisena, koska sen rahoittajiin kuuluu muun muassa japanilainen teollisuusjärjestö Keidenran Nippon, joka vastustaa teollisuuden kasvihuonekaasujen päästörajoja.

"Ilman Kiotoa innovaatiot uusiutuvan energian alalla tuskin olisivat päässeet sellaiseen vauhtiin kuin ovat", Hassi kommentoi kansainvälisten sopimusten tärkeyttä uusien teknisten innovaatioiden synnylle.

Hartwellin kannanoton mukaan innovaatioita edistäisivät parhaiten pienet, paikalliset sopimukset.

Esimerkkeinä kansainvälisten sopimusten vauhdittamista puhtaan tekniikan innovaatioista Hassi mainitsee otsonikerrosta vahingoittavien freonien poistamisen jääkaapeista sekä kasvaneet investoinnit tuulivoimaan.

Hassin mielestä on epärealistista odottaa, että päästöjä vähennettäisiin vapaaehtoisesti ilman yhteisiä kansainvälisiä sopimuksia.

"Uskooko joku oikeasti, että Brasilia tai Indonesia suostuvat suitsimaan sademetsiensä hakkuita, jos teollisuusmaat kieltäytyvät asettamasta rajoja teollisuuden päästöille?" Hassi kysyy.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 
Viite