Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Michael Rose / Wikimedia Commons

Visiitillä Suomessa. Reinhard Bütikofer kävi puhumassa Saksan esimerkistä maanantaina Helsingissä.Michael Rose / Wikimedia Commons

Visiitillä Suomessa. Reinhard Bütikofer kävi puhumassa Saksan esimerkistä maanantaina Helsingissä.

Pelastuuko teollisuus ympäristönormeilla?

20.5.2013 15.23

Hanna Eriksson

Toisin kuin vanha teollisuus väittää, ympäristönormit eivät tapa vaan pelastavat eurooppalaisen teollisuuden. Päästönormeilla ja tiukoilla resurssitehokkuuden vaatimuksilla Eurooppa saadaan innovoimaan, mikä taas pelastaa mantereen kilpailukyvyn. Se tuottaa uutta teollisuutta ja vihertää vanhaa, sanoo vihreä saksalainen europarlamentaarikko Reinhard Bütikofer.

Bütikofer puhui maanantaina Helsingissä vihreiden vaikuttajien tilaisuudessa.

Saksa on tästä hyvä esimerkki. On virhe vastustaa tiukkoja päästönormeja. Saksassa on paljon standardeja. Vaatimus resurssitehokkuudesta on tehnyt yrityksistä innovatiivisia.”

Bütikofer on Saksan vihreiden entinen puheenjohtaja, europarlamentin vihreän ryhmän varapuheenjohtaja ja teollisuusvaliokunnan jäsen.

Hänen mukaansa eurooppalaiset yritykset pärjäävät globaalissa kilpailussa, kun tekevät toiminnastaan ajoissa energia- ja resurssitehokasta. Joustavat, oman erikoisalansa kärjessä olevat pienet ja keskisuuret yritykset ovat tulevaisuuden selviäjiä.

Bütikoferin mukaan eurooppalaisen teollisuuden rahoitus pitää myös saada joustavammaksi. Saksassa uusiutuvan energian tarjonta on lisääntynyt voimakkaasti, kun esimerkiksi maanviljelijöille ja yksityisten kansalaisten yhteenliittymille on tarjottu uusia mahdollisuuksia investoida siihen.

Lisäksi Bütikofer vaatii hiilidioksidipäästöille kunnon hinnan.

Jos teollisuus saa ilmaiseksi päästää hiilidioksidia, joku muu maksaa siitä. Ei ole ilmaista päästötonneja kuten ei ilmaisia lounaitakaan. Jotta energiamarkkinoille saataisiin parempi tasapaino, fossiilisten polttoaineiden tukia pitää vähentää. Silloin energiatehokkuus olisi todella kannattavaa teollisuudelle.”

vihreat  teollisuuspolitiikka 




Viite