Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Suomalainen perinnemaisema.
Perinteet kunniaan. Luonnonsuojeluliitto entisöi perinnemaisemia VR:n rahoilla. Istockphoto

Perinteet kunniaan. Luonnonsuojeluliitto entisöi perinnemaisemia VR:n rahoilla.

Perinnemaisemia kunnostetaan VR:n lipputuloilla

10.6.2008 15.01

Vihreä Lanka

Suomen luonnonsuojeluliitto kunnostaa VR:n tuella perinteisiä maaseutumaisemia. VR antaa muun muassa kaikista syyskuussa myydyistä kaukoliikenteen lipuista viisi senttiä hankkeen rahoittamiseen.

”Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja maisema-arvot ovat osa ympäristöystävällistä raideliikennettä. Monet harvinaiset lajit ovat löytäneet turvapaikan avoimina pidetyiltä radanvarsilta tai ratapihoilta”, VR:n ympäristöpäällikkö Otto Lehtipuu sanoo.

Luonnonsuojeluliiton tiedotteen mukaan perinneympäristöt ovat Suomen uhatuimpia luontotyyppejä ja jopa neljännes uhanalaisista lajeista kuuluu niihin.

Kunnostettavat maisemat ovat perinteisten maankäyttötapojen, kuten laidunnuksen, niiton tai lehdestyksen, muovaamia elinympäristöjä. Maatalouden rajut muutokset ovat tuhonneet niistä viime vuosikymmeninä yli 90 prosenttia.

”VR:n tuki on arvokas tunnustus työlle, jota piireissä ja paikallisyhdistyksissä on tehty vaihtelevin voimin jo parikymmentä vuotta”, kiittelee Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

Kunnostettavia kohteita on eri puolilla Suomea. Listalla on muun muassa maan ainoat avoimet tulvaniittysaaret Pelkosenniemellä, Messukylän niitty Tampereella sekä Turun ratapihan vieressä sijaitseva Juhannuskukkula.

luonnonsuojelu  luonto 
Viite