Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Persut ja kristilliset haluavat lukita lukukausimaksut

7.4.2011 13.57

Mari Valkonen

Ensi vaalikaudella päätetään, muuttuuko EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden opiskelu Suomessa maksulliseksi. Viime vuonna alkoi nelivuotinen kokeilu, joka antaa osalle korkeakouluista mahdollisuuden periä ulkomaalaisilta opiskelijoilta lukukausimaksuja.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit haluavat, että lukukausimaksuja voidaan periä kokeilun jälkeenkin EU- ja Eta-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta. Perussuomalaiset perustelee tavoitettaan koulutusviennin edistämisellä ja tulojen hankkimisella yliopistoille.

Vasemmistoliitto ja vihreät vaativat lukukausimaksuista luopumista. Kokoomus ja demarit eivät vaaliohjelmissaan ota asiaan kantaa, ja keskustan mielestä ”lukukausimaksukokeilu pitää arvioida yhteistyössä eri tahojen kanssa”.

Aalto-yliopiston vararehtorin Martti Raevaaran mukaan Suomessa opiskelee noin 3 100 EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevaa opiskelijaa.

”Heidän maksamallaan lukukausimaksulla ei olisi käytännön rahallista merkitystä. Sillä olisi lähinnä symbolinen ele osoittaa se, mitä suomalaiset veronmaksajat ajattelevat näistä opiskelijoista”, Raevaara sanoo.




Viite