Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Perustuloa ajetaan nyt kansalaisaloitteella

1.2.2013 11.25

Lasse Leipola

Nimien kerääminen perustuloa ajavaan kansalaisaloitteeseen on aloitettu tänään perjantaina. Jos allekirjoituksia kertyy vähintään 50 000 seuraavan puolen vuoden aikana, saa eduskunta käsiteltäväkseen aloitteen, joka toteutuessaan yksinkertaistaisi nykyistä sosiaaliturvaviidakkoa.

”Byrokratian esteitä poistava perustulo nostaisi työllisyysastetta, sillä perustulon ansiosta kaikki lyhytaikainenkin työ olisi aina kannattavaa. Nykyisin työttömältä jää keskimäärin vain 37 prosenttia käteen lyhytaikaisesta työstä työttömyysturvan leikkautuessa, ja 15 prosenttia työttömistä on sellaisessa kannustinloukussa, että palkasta jää alle 20 prosenttia käteen”, vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Hän muistuttaa, ettei perustulolla voida korvata aivan kaikkia tukia vaan sen rinnalle tarvittaisiin yhä esimerkiksi asumiskustannukset huomioivaa tukea.

Alanko-Kahiluodon mukaan perustuloa voitaisiin kokeilla aluksi rajaamalla se koskemaan ainoastaan työmarkkinatukea saavia pitkäaikaistyöttömiä.

”Lopulta kysymys ei kuulu niinkään, onko meillä varaa perustuloon kuin onko meillä varaa olla siirtymättä perustuloon ja uuden ajan täystyöllisyyteen. Perustulo mahdollistaa jokaisen kansalaisen osallistumista arvostavan inhimillisen yhteiskunnan, jossa heikko työmarkkina-asema ei ole tekosyy sulkea ketään ulkopuolelle”, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.


Lisää aiheesta:



Viite