

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
gruene.de
Pysäytä keltamusta! Vihreiden vaalimainoksessa uskotaan muutokseen.
11.9.2013 8.19
Inhottavia, selkärangattomia etanoita, jotka välttelevät ylimääräistä rasitusta ja kääntelevät tuntosarviaan tuulen suunnan mukaan. Ne suosivat lähipiiriään ja toimivat mieluiten pimeässä. Näin kuvaillaan Saksan nykyistä porvarihallitusta 1970-luvun tyyliin toteutetussa tietoiskussa.
Se on Saksan vihreiden vastamainosvideo kahden viikon päästä pidettäviä liittopäivävaaleja varten.
Viime viikolla julkaistujen gallupien perusteella näyttää todennäköiseltä, että vihreiden vastamainoksessa esitelty ”etanavitsaus” jatkuu vaalien jälkeenkin: 60 prosenttia saksalaisista pitää Angela Merkeliä parhaana vaihtoehtona liittokansleriksi. Paljon on silti myös auki näissä vaaleissa, jotka ovat Euroopan ja euroalueen tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeät.
Suurimpien puolueiden välinen kannatusero on nyt poikkeuksellisen suuri. Merkelin johtamien kristillisdemokraattien eli cdu:n kannatus on 39 prosenttia ja sosiaalidemokraattien eli spd:n 23. Asetelma nostaa valokeilaan pienempien – liberaalipuolue fdp:n, vihreiden ja vasemmistopuolue die Linken – vaalituloksen.
Saksan politiikkaan erikoistunut Turun yliopiston tutkija Kimmo Elo sanoo, että pienempien puolueiden vaalimenestys vaikuttaa ratkaisevasti hallitusratkaisuihin. Niin sanottu suuri koalitio, eli kristillisten ja demarien hallitusliitto, ei näytä todennäköiseltä suuren kannatuseron vuoksi.
”Sitä ennen kokeillaan kaikki muut mahdollisuudet. Spd:tä tuskin kiinnostaa lähteä hallitukseen kristillisten ´junior partnerina´, koska vaikutusmahdollisuudet hallituksen politiikkaan olisivat hyvin vähäiset”, Elo sanoo.
Vihreät ovat nostaneet vaalikampanjansa kärkiteemoiksi uusiutuvan energian, taloudellisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon edistämisen. Gallupkannatus on kuluvan vuoden aikana vaihdellut kymmenen ja 16 prosentin välillä.
Kärkiehdokkaat ovat jo vuoden ajan vakuutelleet, että vihreät pysyy vaalien jälkeen uskollisena liittolaiselleen spd:lle. Julkisesti se ei ole valmis musta–vihreään koalitioon eli hallitusyhteistyöhön kristillisdemokraattien kanssa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei se ole poissuljettu vaihtoehto.
Vaalikamppailu on useiden arvioiden mukaan ollut ennätyksellisen vaisu. Syyksi on esitetty Merkelin kristillisten onnistunutta puolustustaktiikkaa. Puolue on välttänyt näkyviä kannanottoja kiistanalaisista aiheista ja ominut muiden puolueiden perinteisiä teemoja kuten energiavallankumouksen ja homoparien oikeudellisen aseman parantamisen.
Demarien kampanja taas on kärkiehdokas Peer Steinbrückin johdolla antanut itsestään riitaisan ja hengettömän kuvan. Kimmo Elon mukaan vaisu vaalikamppailu on demokratian kannalta pulmallinen. Äänestäjien on vaikea tietää, miten puolueet suhtautuvat koko Euroopan tulevaisuutta koskeviin päätöksiin esimerkiksi eurokriisin hoidosta.
”Kriisimaat eivät omin voimin pääse ulos tilanteesta. Tässä ostetaan sikaa säkissä. Äänestäjä ei tiedä, mihin puolueet ovat valmiita sitoutumaan kriisinhoidossa.”
Tweet