

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Erilaiset EU-vaalit. Näistä EU-vaaleista ihmiset ovat valmiiksi kiinnostuneita Euroopan murroksen takia, sanoo EU-parlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen.
21.1.2014 8.45
Olet Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö. Eurovaalien äänestysprosentti on perinteisesti ollut matala. Miten vaaleista tehdään kevään kuumin puheenaihe?
”Näissä vaaleissa on enemmän pelissä ja enemmän jännitteitä kuin ennen. Mielenkiinto tuleviin vaaleihin on valmiiksi huomattavasti suurempi kuin aiemmin. Osa syistä liittyy EU:n kehitykseen ja sopimusten muutoksiin, mutta tärkeämpi syy on poliittinen, taloudellinen ja sosiaalinen murros, joka Euroopassa on tapahtunut päättyvän kauden aikana.”
Eurobarometrin mukaan 67 prosenttia suomalaisista tietää, että europarlamentaarikot valitaan suorilla, kansallisilla vaaleilla. Onko se paljon vai vähän?
”Luulen, että se on vähän yli EU:n keskiarvon. Suomessa tiedetään yllättävän hyvin EU:n toiminnasta ottaen huomioon, että suomalaisilla on taipumus vastata, että eivät ole perillä EU:n asioista. Kevääseen mennessä vaaleista tietävät kyllä kaikki, jotka maailman menosta ylipäätään tietävät. Pitää myös muistaa, että ei tarvitse olla mikään EU-asiantuntija äänestääkseen. Riittää, että on poliittisia mielipiteitä, arvoja ja intressejä.”
Pilasiko eurokriisi EU:n maineen Suomessa?
”On se varmasti muuttanut suhtautumista, koska EU ja sen toimintamallit ovat muuttuneet näiden vuosien aikana. EU:n päätöksenteko on tullut paljon aiempaa konkreettisemmin ja läheisemmin ihmisten tietoon. Se on myös lisännyt EU-kriittisyyttä, koska EU:ssa ei ole osattu tai haluttu varautua tällaiseen tilanteeseen ja kriisinhallintamekanismien pystyttäminen kriisioloissa on ollut vaikeaa. Niiden olisi pitänyt olla olemassa jo valmiiksi.”
Lissabonin sopimuksen piti lisätä europarlamentin valtaa, mutta kriisissä päätöksiä ovat tehneet komissio ja jäsenvaltioiden päämiehet. Onko mepeillä todellista valtaa?
”On. Lissabonin sopimus vahvisti parlamenttia todella paljon. Nyt kaikki EU-lainsäädäntö ja EU:n budjetti, kuten myös kansainväliset sopimukset kuten väärentämisen vastainen Acta-sopimus tai vapaakauppasopimukset, päätetään parlamentissa. On totta, että valtioiden rahoilla tehdyt kriisinhallintatoimet eivät ole olleet parlamentin päätettävissä. Nyt kun ollaan siirtymässä kriisinhallinnasta normaalimpaan EU:n päätöksentekoon, niin tämä vaihe toivottavasti väistyy.”
Mikä on lempikaupunkisi Euroopassa?
”Jätän tästä nyt Helsingin, Brysselin ja Strasbourgin pois, jotka ovat kaikki ihan mukavia kaupunkeja. Matkustaisin mieluiten Barcelonaan. Olen ollut siellä muutamia kertoja, ja minusta se on hieno kaupunki. Joskus mietin, että jos voisi vapaasti valita, viettäisin Suomen talvet Buenos Airesissa ja Euroopan kesät Barcelonassa.”
Tweet