Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kirjeitä.
You got mail. Piraatit varoittavat pelottelukirjeiden tulvasta.SXC

You got mail. Piraatit varoittavat pelottelukirjeiden tulvasta.

Piraatit pettyivät vihreisiin: ”Älytön laki menossa läpi”

23.11.2010 9.13

Lasse Leipola

Piraattipuolue varoittaa uuden varoituskirjelain johtavan jopa satoihin tuhansiin yhteydenottoihin. Eduskunnan käsittelyssä oleva laki mahdollistaa varoituskirjeiden lähettämisen tekijänoikeuksia verkossa rikkoviin kotitalouksiin.

”Kyse on aivan poikkeuksellisesta järjestelystä, jossa teosten levittäjäyhtiöt saavat kummallisia etuoikeuksia, joita ei ole millään muulla alalla”, sanoo varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti tiedotteessa.

Lakiesitys ei ole herättänyt suuria intohimoja eduskunnassa, sillä vihreiden Jyrki Kasvi piti lähetekeskustelun ainoan puheenvuoron. Hän muistutti, että vaikka kirjeet mahdollistava laki ärsyttää kansalaisoikeusaktiiveja, eivät tekijänoikeuksien haltijat saaneet kaikissa asioissa tahtoaan läpi.

”Tärkeimpänä näistä mainittakoon se, ettei tekijänoikeuksien valvontaorganisaatiolle välitetä tietoa liittymän haltijan henkilöllisyydestä. Luottamuksellinen viestinsuoja siis pitää”, Kasvi totesi puheenvuorossaan.

Vaikka muiden puolueiden edustajat eivät ottaneet lakiin mitään kantaa, syyttävät piraatit erityisesti vihreitä.

”Vihreä liitto on yrittänyt luoda itselleen mainetta järkevänä tietoyhteiskuntapuolueena. Puolueen selkärangattomuus on paljastunut jälleen, kun hallituksessa olisi pitänyt tehdä jotakin konkreettista älyttömän lain pysäyttämiseksi”, Apajalahti sanoo.

Lain käsittely sivistysvaliokunnassa alkaa tällä viikolla.

”Valiokunnassa on kuultava monipuolista asiantuntijajoukkoa. Tekijänoikeusjärjestöjen yliedustuksen on loputtava, ja myös puolueettomia asiantuntijoita, teleyrityksiä ja kuluttajia on kuultava tasa-arvoisesti”, Apajalahti vetoaa.

Samalla kannalla oli puheenvuorossaan myös Kasvi:

”Kyseessä on laaja lakiesitys, jonka taloudelliset vaikutukset ja vaikutukset kansalaisten perusoikeuksiin on arvioitava huolellisesti. Tästä on tulossa työntäyteinen syksy.”

vihreät  digioikeudet  piraatit 
Viite