Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antero Saksala.
Pormestari? Kokoomuksen pormestariehdokas ja Pirkkalan äänikuningas Antero Saksala ei välttämättä saa pormestarin paikkaa.

Pormestari? Kokoomuksen pormestariehdokas ja Pirkkalan äänikuningas Antero Saksala ei välttämättä saa pormestarin paikkaa.

Pirkkalassa väännetään pormestarin pestistä

19.1.2009 8.25

Laura J. Rantanen

Pormestarivalinta kuohuttaa poliittista kenttää Pirkkalassa. Valtuusto valitsee kunnan ensimmäisen pormestarin keskuudestaan tänään maanantaina. Kokoomuksen mielestä paikka kuuluisi puolueen ja koko kunnan äänikuninkaalle Antero Saksalalle.

Valtuuston muut ryhmät perustivat luottamuspaikkajakoa varten Ryhmä 27:n, jolla on valtuustossa enemmistö. Vasemmisto ajaa pormestarin paikalle demarien pormestariehdokasta Helena Rissasta ja yrittää saada Ryhmä 27:n yhtenäisesti hänen taakseen.

Saksalan mielestä demokratia ei toteudu, jos eniten ääniä saanutta pormestariehdokasta ei valita pestiin.

”Vaalitulos on niin selkeä, että äänestäjä voi olla ihmeissään, jos joku muu sitten tulisikin valituksi”, hän sanoo.

Puolueet kävivät viime syksyn kunnallisvaalikampanjansa etukäteen nimeämiensä pormestariehdokkaiden johdolla.

”Poliittisten ryhmien pitää nyt olla rehellisiä äänestäjiä kohtaan ja reilusti tunnustaa tappionsa”, Saksala sanoo.

Kokoomus sai Pirkkalassa 35 prosenttia kaikista äänistä, ja kunnanhallituksen puheenjohtajana viimeiset 12 vuotta toiminut Saksala keräsi miltei saman verran ääniä kuin kaksi seuraavaa pormestariehdokasta yhteensä.

Vihreillä ei ole ryhmäpäätöstä siitä, kumpaa ehdokasta äänestää. Vihreiden oma pormestariehdokas Kari Talasmäki on vetäytynyt kisasta ja pyrkii nyt kuntaneuvokseksi, joita valitaan pormestarivalinnan yhteydessä kaksi. Lisäksi hän nousee ympäristölautakunnan puheenjohtajaksi.

Talasmäen mielestä demokratiaa ei halvenneta, jos Saksala ei päädykään pormestarin pestiin.

”Demokratia toteutuu, koska valtuuston enemmistö valitsee pormestarin. Nythän ei käyty suoraa kansanvaalia pormestarista, vaan valittiin valtuutetut”, hän sanoo.

Talasmäen mukaan kansalaismielipide täytyy kuitenkin ottaa huomioon lopullisessa päätöksenteossa.

Pormestarimallin käyttöönotto on nostattanut uudenlaisia ristiriitoja kuntien poliittisessa johdossa. Tampereella pormestarivalinta rikkoi pitkään jatkuneen kokoomuksen ja demarien aseveliakselin, ja näyttää siltä, että Pirkkalassa käy samoin.

Saksala ei usko Ryhmä 27:n olevan pitkäikäinen, mutta Talasmäki on toista mieltä.

”Varsinkin jos Saksala valitaan pormestariksi, hänen on syytä ottaa huomioon Ryhmä 27:n mielipide. Etenkin jos se pystyy muodostamaan yhtenäisiä kantoja”, Talasmäki sanoo.

Ei olekaan varmaa, että ryhmä onnistuu yhtenäisen kannan muodostamisessa edes pormestarivalinnassa.

kunnat 




Viite