Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

sxc

ruusu
Muisti pelaa. Kasvit saattavat olla fiksumpia kuin luulemme.sxc

Muisti pelaa. Kasvit saattavat olla fiksumpia kuin luulemme.

Puolalaistutkijat: kasvin muisti toimii kuin ihmisen hermojärjestelmä

16.7.2010 11.24

Saija Räsänen

Kasveilla on muisti, ja ne reagoivat valon sisältämään informaatioon, väittävät puolalaistutkijat. Asiasta kertoo BBC.

Tutkijoiden mukaan kasvien kyky välittää tietoa valon laadusta lehdestä lehteen toimii paljolti samalla lailla kuin oma hermojärjestelmämme.

Kokeessaan tiedemiehet näyttivät, että valo, joka kohdistettiin yhdelle lehdelle, sai koko kasvin reagoimaan. Lisäksi valon aiheuttama kemiallinen reaktio jatkui pimeässä. Tämä todistaa tutkijoiden mielestä sen, että kasvit "muistivat" valossa saamansa informaation.

"Näytimme valoa vain kasvin alaosille ja huomasimme muutoksia yläosissa", sanoo tutkimusta johtanut professori Stanislaw Karpinski Varsovan yliopistosta.

Karpinski esitteli tutkimustulokset Society for Experimental Biology- seuran vuosikokouksessa Prahassa kesäkuun lopulla.

Kasvit eivät Karpinskin mukaan ainoastaan reagoineet valoon, vaan niiden reaktiot vaihtelivat valon värin mukaan. Reaktiot punaiseen, siniseen ja valkoiseen valoon vaihtelivat kasveissa selvästi.

Karpinski epäili, että kasvit käyttävät valoon sisältyvää informaatiota kiihdyttääkseen suojaavia kemiallisia reaktioita. Professori tutki oletusta tarkastelemalla eriväristen valojen vaikutusta kasvin vastustuskykyyn.

"Kun näytimme valoa kasville tunnin ajan ja sitten tartutimme siihen viruksen tai bakteerin 24 tuntia myöhemmin, kasvi torjui tartunnan", Karpinski kertoo.

Kun tutkijat sen sijaan tartuttivat kasvin ennen valon näyttämistä, se ei suojautunut tartunnalta.

Tämä tarkoittaa Karpinskin mukaan sitä, että kasveilla on erityinen muisti valolle, joka rakentaa niiden suojajärjestelmää taudinaiheuttajia vastaan, ja että suojajärjestelmä sopeutuu vaihteleviin valo-olosuhteisiin.

Professori Christine Foyer Leedsin yliopistosta kutsui kasveja tutkimustulosten valossa omalla tavallaan älykkäiksi.

"Kasvien täytyy selviytyä stressistä, kuten kuivuudesta tai kylmyydestä. Tämä vaatii tilannearviointia ja sopivaa vastausta - se on yksi älykkyyden muoto", Foyer sanoi BBC:lle.

 

kasvit 




Viite