Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Antti Räike ja Jarkko Koskela.
Tiedot julki. Syken Antti Räike ja Jarkko Koskela esittelivät Puolassa tekemiensä mittausten tuloksia medialle.Lasse Leipola

Tiedot julki. Syken Antti Räike ja Jarkko Koskela esittelivät Puolassa tekemiensä mittausten tuloksia medialle.

Puolan kipsikasojen ympäristössä viitteitä merkittävistä päästöistä

17.7.2013 11.29

Lasse Leipola

Puolan kipsikasojen läheisyydestä otetut näytteet viittaavat merkittäviin fosforipäästöihin. Suomen ympäristökeskuksen tutkijat esittelivät tänään keskiviikkona heinäkuun alussa tehtyjen mittausten tuloksia.

Helsingin Sanomat paljasti kesäkuussa, että John Nurmisen Säätiön konsulttiyhtiö Pöyryllä teettämän selvityksen mukaan Gdanskin kipsivuorista voi valua Itämereen vuosittain jopa 500 tonnia rehevöittävää fosforia. Määrä olisi noin kolmannes Pietarin lähellä sijaitsevan Fosforit-tehtaan päästöjen huippuvuosista.

Nyt tehtyjen mittausten perusteella on vaikea arvioida päästöjen suuruutta, sillä tiedot jokien virtaamista ovat puutteellisia. Gdanskin kipsivuoresta aiheutuvat vuodot päätyvät niin sanottuun kuolleeseen Veikseliin, joka ei virtaa mereen, sillä valuma-alueelta tuleva vesi on joko ohjattu ohi tai se kerätään kastelukäyttöön.

Fosforipitoisuudet kuolleessa Veikselissä ovat todella korkeat, minkä lisäksi fosforia on todennäköisesti saostunut joen pohjaan. Merivesi nousee välillä kuolleeseen Veikseliin ja huuhtoo sen pohjaa, jolloin fosforia todennäköisesti päätyy joesta mereen, vaikkei se varsinaisesti virtaakaan.

Syken tutkijat tekivät mittauksia myös Policen kipsivuoren läheisyydessä. Toisin kuin Gdanskissa Policen fosforitehdast on yhä käytössä. Sen ohi virtaavan Oder-joen fosforipitoisuudet nousivat kirsivuoren kohdalla noin kolmanneksella, mutta myös Oderin kohdalla puutteelliset virtaamatiedot vaikeuttavat Itämereen aiheutuvan päästön suuruuden arviointia.

Ympäristöministeriön luontoympäristöosaston ylijohtaja Timo Tanninen kertoi tilaisuudessa, että Suomen ja Puolan ympäristöministerit ovat jo olleet yhteydessä tutkimustuloksiin liittyen.

"Jatkon osalta ei ole muuta kerrottavaa kuin se, että Ville Niinistö (vihr) on ollut yhteydessä puolalaiseen kollegaansa ja he ovat sopineet palaavansa asiaan lomien jälkeen keskustellakseen jatkotoimista”, Tanninen sanoi.

Itämeri 




Viite