Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tuulivoimaa.
Auringonnousu? Lauri Tarastin ehdotuksilla pedataan uusia tuulivoimaloita Suomeen.SXC

Auringonnousu? Lauri Tarastin ehdotuksilla pedataan uusia tuulivoimaloita Suomeen.

Puretaanko tuulivoiman pahimmat jarrut vihdoin?

13.4.2012 10.52

Lasse Leipola

Suomen tuulivoimayhdistys kiittelee Lauri Tarastin selvitystä tuulivoiman edistämiseksi. Kaikkein kiireellisimpinä toimenpiteinä se pitää muuhun liikenteen liittyvien suositusten ja lupaprosessien tarkastelemista.

Lakimuutoksista kiireellisimpiä ovat järjestön mukaan tuulivoimayleiskaavan ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhdistäminen sekä tuulivoimalan rakennusluvan käsittely yleiskaavan nojalla.

”Lakimuutos mahdollistaisi sen, että valitukset voisi jatkossa käsitellä samalla kertaa hallinto-oikeudessa. Se lyhentäisi lupa-käsittelyjen aikaa olennaisesti”, sanoo toiminnanjohtaja Anni Mikkonen yhdistyksen tiedotteessa.

Esimerkiksi Liikenneviraston asettamat suositukset rajoittavat sitä, mille etäisyydelle maanteistä tai rautateistä tuulivoimaloita voi rakentaa. Järjestö nostaa esille myös lentoestelupien ja puolustusvoimien valvontajärjestelmän uudelleen arvioimisen.

Myös Energiateollisuus pitää hyvänä ajatuksena sitä, että tuulivoiman rakentamista esimerkiksi liikenneväylien ja satamien yhteyteen helpotetaan.

Energiateollisuuden mukaan tuulivoiman hyväksyttävyyttä edistäviä toimia, kuten korkeampaa kiinteistöveroa, on syytä vielä harkita.

”Tätä on syytä pohtia vielä tarkkaan kuten myös esitystä siitä, että ala antaisi suosituksen tuulivoimarakentajille käyttökorvauksen maksamisesta noin 500 metrin etäisyydellä tuulivoi-malasta sijaitsevien maiden omistajille”, toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo Energiateollisuuden tiedotteessa.

Tarasti ehdottaa myös erityistä työryhmää, joka jalostaisi ehdotuksia ja valvoisi niiden toteuttamista.

tuulivoima 




Viite