Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WWF

Living Planet
Ainoa. Ihmiskunta kuluttaa enemmän kuin planeetta tuottaa. WWF

Ainoa. Ihmiskunta kuluttaa enemmän kuin planeetta tuottaa.

Raju kulutus uhkaa planeettaa

29.10.2008 13.37

Vihreä Lanka

Uusiutuvien luonnonvarojen kulutusta mittaava ekologinen jalanjälki on paisunut jo niin suureksi, että pian tarpeiden tyydyttämiseksi tarvitaan toinen planeetta. Erityisesti hiilen osuus on kasvanut voimakkaasti, sillä ihmiskunnan hiilijalanjälki on kymmenkertaistunut vajaassa viidessäkymmenessä vuodessa.

Maailman luonnonsäätiö WWF:n julkaiseman Living Planet 2008-raportin mukaan suomalaisten ekologinen jalanjälki on kuitenkin pienentynyt.

”Suomella ei ole syytä hurrata, sillä tuloksemme parantuminen johtuu yksinomaan ydinvoimaa koskevan laskentatavan muutoksesta. Ydinvoimaloiden hiilijalanjälki on nyt nolla, kun niille aiemmin laskettiin sama jalanjälki kuin vastaavan kokoisille hiilivoimaloille”, sanoo Suomen WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen.

Hän muistuttaa, että ydinvoima on tietenkin edelleen aivan yhtä riskialtis energiantuotannon muoto kuin aikaisemminkin.

”Me suomalaiset voimme helpoiten pienentää jalanjälkeämme kiinnittämällä enemmän huomiota asumisen ja liikkumisen energiankulutukseen. Myös valtion tasolla ilmasto- ja energiapolitiikan järkevöittäminen on keskeinen keino Suomen jalanjäljen pienentämisessä”, Tanninen sanoo.

luonnonvarat 
Viite