Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Janne Käpylehto.
Negawattipyssy. Janne Käpylehto on valmis mittaamaan vuodot.Sammeli Heikkinen

Negawattipyssy. Janne Käpylehto on valmis mittaamaan vuodot.

Ratkaiseeko negawatti energiaongelman?

11.10.2011 16.13

Sammeli Heikkinen

Vanha kerrostalo on monesti hyvin tehty ja tunnelmallinen. Mutta energiapihi se ei ole. Suomen Luonnonsuojeluliiton uudessa hankkeessa etsitään käytännön keinoja, joilla tilannetta voi parantaa.

Uusien rakennusten energiankulutusta hivutetaan Suomessa koko ajan pienemmäksi, vuoteen 2020 mennessä kaikkien uudisrakennusten pitäisi olla ainakin lähellä niin sanottua nollaenergiatasoa.

Valtaosa kaikista asuinrakennuksista on kuitenkin rakennettu kymmeniä vuosia sitten ja tämä rakennusmassa myös aiheuttaa suurimman osan kasvihuonepäästöistä. Sekä tietenkin käyttää tarpeettoman paljon koko ajan kallistuvaa energiaa.

Suomen Luonnonsuojeluliiton Negawattineuvonnassa on tarkoitus auttaa asukkaita selvittämään, kuinka paljon kiinteistö kuluttaa muun muassa lämpöä ja sähköä ja miten niiden kulutusta voisi vähentää. Hanketta vetävän energiatehokkuusasiantuntijan Janne Käpylehdon mukaan projektiin on ilmoittautunut mukaan jo 35 asuinkohdetta – lähinnä asunto-osakeyhtiötä – eri puolilta Suomea.

"Noin sata kohdetta on tarkoitus saada mukaan."

Käytännössä kolmivuotisessa hankkeessa Käpylehto tai joku muu liiton asiantuntijoista käy osakeyhtiössä selvittämässä muun muassa mahdolliset lämpövuodot, vedenkulutuksen ja asuinhuoneistojen pintojen kosteudet. Näiden perusteella lasketaan, mitä energiatehokkuusparannuksia on kustannustehokasta tehdä esimerkiksi seuraavan remontin yhteydessä.

Osa energiansäästötoimista on jopa ilmaisia, tai ainakin hyvin halpoja.

"Esimerkiksi porrashuoneiden ja varastojen lämpötilan ei tarvitse olla se 21 astetta. Myös asuntojen tiivisteiden uusiminen vähentää monesti energiankulutusta", Käpylehto sanoo.

Samalla pitää kuitenkin pitää huolta siitä, että asunnon ilmanvaihto toimii edelleen riittävän tehokkaasti. Käpylehdon mukaan nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että asunnon ilmamassa vaihtuu kokonaan kahdessa tunnissa. Silloin ilmanlaatu pysyy hyvänä, eikä kosteusvaurioita pitäisi syntyä.

Tärkeä osa tuoretta hanketta ja energiansäästöä ylipäätään on Käpylehdon mukaan energiankulutuksen mahdollisimman reaaliaikainen seuranta. Kansainvälisten tutkimusten mukaan sähkönkulutusta laskee keskimäärin kymmenen prosenttia pelkästään se, että ihminen näkee heti esimerkiksi saunan tai valaistuksen vaikutuksen sähkönkulutukseen.

Monet sähköyhtiöt tarjoavat joko erillisiä laitteita tai nettisovelluksia sähkönkäytön seurantaan. Myyntipäällikkö Rami Syväri Fortumin energiatehokkuuspalveluista kertoo, että firman sähkönkulutusmittarin pilottitesteissä jopa nelivuotiaat lapset alkoivat kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen.

asuminen  energia  sähkö 
Viite