Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Raunioista pitävä valistusajan mies

16.6.2011 14.28

Jukka Vahti

Ville Niinistön suvusta löytyy ainakin kahden sorttisia poliittisia virtauksia.

Useimmat tietävät hyvin, että Ville Niinistö on kokoomuslaisen Sauli Niinistön veljenpoika. Harvempi tietää, että Ville Niinistön äidin serkku oli vihreitä perustamassa ollut Turun yliopiston entinen kasvitieteen professori Yrjö Mäkinen.

”Hän oli ekologisen siiven tiukan linjan miehiä. Äitini suvussa kaikki ovat luontoharrastajia. Sieltä olen myös saanut luontomatkailuharrastukseni”, Niinistö sanoo.

Poliittista historiaa opiskellut Niinistö pitää matkustamisen ja oppimisen yhdistämisestä.

”Pidän myös kulttuurimatkoista ja paikoista, joissa on raunioituneita juttuja. Olen historioitsija, ja mielestäni ihmisen saavutuksista hienoimpia ovat ne, joissa on vähän jotain dekadenssia. Siitä tulee ajan tuntua.”

Historian ja mittasuhteiden tajua vihreiden uusi puheenjohtaja kaipaa myös medialta ja julkiselta keskustelulta ylipäätään.

Hän sanoo, ettei suhtaudu herkkähipiäisesti itseään tai vihreitä koskevaan julkisuuteen, vaikka toimittajapiireissä tiedetään, että Niinistö antaa jutuista myös palautetta, jos katsoo sen aiheelliseksi.

”Poliittisista virhetulkinnoista en pidä”, hän myöntää.

Niinistön arvion mukaan toimittajat haluavat nyt tehdä ennen kaikkea hauskoja tarinoita sen sijaan, että julkisessa keskustelussa pohdittaisiin, miten suomalainen yhteiskunta kehittyisi ja sivistyisi.

”Olen sillä tavalla valistusajan miehiä, että vaikka elämme postmodernissa maailmassa, uskon valistuksen periaatteisiin, eli siihen, että ihmiskunnan pitäisi pyrkiä kohti parempaa ja reilumpaa yhteiskuntaa yhdessä. Medialla on tässä tärkeä rooli ja eettinen vastuu, että emme kaikki vain uppoa skandaaliyhteiskunnan suohon.”




Viite