Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Julien Harneis / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Jumissa. Kongolaiset joutuvat odottamaan kuntapaikkaa pakolaisleireissä, koska kunnat suosivat syyrialaisia.Julien Harneis / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Jumissa. Kongolaiset joutuvat odottamaan kuntapaikkaa pakolaisleireissä, koska kunnat suosivat syyrialaisia.

Rinteen budjetti sulkee ovia pakolaisilta

14.8.2014 12.01

Lasse Leipola

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistamassa budjettiehdotuksessa esitetään kiintiöpakolaisten määrän pudottamista takaisin 750:een. Syyrian sodan vuoksi tämän vuoden kiintiö nostettiin 1050:een.

Suomen pakolaisavun mukaan suuremmalle kiintiölle olisi nyt aiempaakin suurempi tarve, sillä maailmassa on eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan.

”Suomen ei tule perääntyä kansainvälisestä vastuustaan tässä tilanteessa. Olemme erittäin pettyneitä esitykseen”, kotimaan toiminnan päällikkö Pia Lindfors sanoo Suomen pakolaisavun tiedotteessa.

Kiristäminen on siinäkin mielessä erikoista, että Syyriasta tuleville pakolaisille olisi Suomessa ottajia.

”Kunnat ovat ottaneet erittäin hyvin kiintiöpakolaisia vastaan, ja myöntäneet tänä vuonna jo 1 300 paikkaa. Pystymme nyt purkamaan niitä edellisenkin vuoden jonoja. Mielestäni nyt tätä hyvää asenneilmastoa tulisi käyttää edelleen hyväksi, ja myös tulevana vuonna nostaa pakolaiskiintiön määrää”, sisäministeri Päivi Räsänen (kd) sanoi Ylelle heinäkuussa.

Kiintiöiden leikkaaminen koskeekin kipeimmin muualta kuin Syyriasta turvaan pyrkiviä.

”Pitkittyneistä konflikteista kärsivät pakolaiset joutuivat käytännössä tekemään tilaa syyrialaisille kiintiön korotuksesta huolimatta, vaikka kiintiöpakolaisjärjestelmä on olemassa nimenomaan heitä varten. Kolme neljästä pakolaisesta on ollut paossa yli viisi vuotta”, Lindfors sanoo.

Hänen mukaansa tilanne pahenee ensi vuonna ja uudelleensijoitusten tarve kasvaa, kun Syyriankin pakolaistilanne pitkittyy.

”Suomen tulisi jatkaa kiintiön korottamista, eikä jättää pakolaisia naapurimaiden vastuulle”

maahanmuutto  pakolaisuus 
Viite