Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ruokaa haaskataan kaupoissa yli 10 kiloa suomalaista kohden

4.7.2011 9.26

Saija Räsänen

Kaupoista heitetään pois ruokaa 12-14 kiloa suomalaista kohti vuodessa, käy ilmi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n tuoreesta tutkimuksesta. Yhteensä Suomen vähittäis- ja tukkukauppojen ruokahävikki on reilut 65 miljoonaa kiloa vuodessa.

Eniten jätteisiin päätyy tuoretuotteita, kuten hedelmiä, vihanneksia ja leipää. Myös maitotuotteita, tuoretta lihaa ja kalaa sekä valmisruokia päätyy jätteisiin.

Hävikin syntymistä on tutkimuksen mukaan vaikea välttää, sillä kaupat haluavat tarjota asiakkailleen hyvää palvelua ja pitää yllä laajaa valikoimaa. Ihmiset haluavat saada esimerkiksi tuoretta leipää aina kaupan sulkemisaikaan saakka.

Hävikkiä voitaisiin vähentää tutkimukseen haastateltujen kaupan edustajien mukaan esimerkiksi myymällä alennuksella päiväysmerkintää lähenteleviä tuotteita, jotka muuten joutuisivat roskikseen.Tässä kaupan imago voi kuitenkin estää ruoan hyödyntämisen.

"Alennusjärjestelmä ei ole mahdollinen, jos kaupan tai kauppaketjun liiketoimintaidea korostaa erityisesti laatua ja tuoreutta", sanoo MTT:n tutkija Kirsi Silvennoinen.

Kunnossa olevia, mutta myymättä jääneitä tuotteita pitäisi voida haastateltujen mukaan lahjoittaa nykyistä helpommin apua tarvitseville. Viimeisen myyntipäivän ohittaneita tuotteita voitaisiin hyödyntää esimerkiksi eläinten ruokana.

Positiivisena Silvennoinen pitää kuitenkin sitä, että kauppojen jätemäärät ovat suhteellisesti vähentyneet parempien sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien ja tehokkaamman logistiikan vuoksi.

ruoka  jätteet 
Viite