Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ruotsi aikoo korvata vanhat ydinvoimalat uusilla

18.6.2010 9.40

Saija Räsänen

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi eilen torstaina täpärästi hallituksen lakiesityksen, joka mahdollistaa vanhojen ydinvoimaloiden korvaamisen uusilla.

Ympäristöjärjestö Greenpeace ennustaa, että ydinvoima nousee Ruotsin syyskuun valtiopäivävaaleissa kuumaksi perunaksi. Oppositio ilmoitti päätöksen kuultuaan, että se saattaa voimaan tähän asti voimassa olleen ydinvoimarakentamisen kieltävän lain, jos se voittaa vaalit.

"Ruotsilla olisi erinomaiset mahdollisuudet jatkaa ydinvoima-alasajoja: sähkönkulutus ei ole kasvanut 1980-luvun lopun jälkeen ja uusiutuvan energian mahdollisuuksia on paljon käyttämättä", sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta Greenpeacen tiedotteessa.

Myllyvirran mukaan Ruotsi päätti jo muutama vuosi sitten keskeyttää ydinvoiman alasajon ydinvoimayhtiöiden painostuksesta, koska vanhojen reaktorien käyttäminen on tuottavaa bisnestä.

Ruotsin valtiopäivät on jakautunut ydinvoimakannoissa. Punavihreä koalitio vastustaa ydinvoimaa ja kannattaa uusiutuvaan energiaan siirtymistä. Oikeisto taas haluaa korvata olemassa olevat reaktorit uusilla.

ydinvoima 
Viite