

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
26.1.2011 12.05
Tuoreen tutkimuksen mukaan elintarvikepakkaus kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin itse elintarvikkeen tuotanto ja kulutus.
Esimerkiksi jo puolikkaan ruisleipäpalan tai kinkkusiivun heittäminen roskikseen aiheuttaa suuremmat ympäristövaikutukset kuin niiden pakkausten valmistus ja jätehuolto.
MTT:n FutupackEKO-tutkimushankkeessa saatujen tulosten mukaan hyvä pakkaus saattaa jopa pienentää paljon ympäristöä kuormittavan elintarvikkeen ympäristövaikutuksia, jos se suojaa ruokaa pilaantumiselta.
"Pakkausta suunniteltaessa olisi pyrittävä sellaisiin koko-, muoto- ja materiaaliratkaisuihin, että pakkaus säilyttäisi ja suojaisi tuotetta tehokkaasti. Näin ollen kuluttajilta syntyvä ruokahävikki jäisi mahdollisimman pieneksi", sanoo hankkeen johtaja Juha-Matti Katajajuuri MTT:stä.
Suuri pakkauskoko saattaa johtaa turhaan kulutukseen ja siihen, että osa elintarvikkeesta päätyy roskikseen. Pakkausmateriaalin ekologisuuden taas ratkaisee se, suojaako se elintarviketta tarpeeksi pilaantumiselta.
Hankkeessa tarkkailtiin kolmea esimerkkituotetta; ruisleipäpussia, kokolihaleikkelettä ja soijapohjaista jogurttia. Tutkimuksessa arvioitiin elintarvikkeen tuottamisen ja kulutuksen, sekä pakkausten valmistuksen ja hävittämisen vaikutukset ilmastonmuutokseen, rehevöitymiseen ja happamoitumiseen.