Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Kuvituskuvassa kylttejä.
Iiro Törmä

Säästöt uhkaavat – ympäristönsuojelu tarvitsee nyt suojelua

22.8.2014 9.18

Jukka Vahti

Ympäristöhallintoa uhkaavat lisäsäästöt ovat kiristäneet vihreiden välejä päähallituspuolueisiin kokoomukseen ja sdp:hen ensi viikon budjettiriihen alla.

Kyse on sekä viime kevään kehysriihessä sovituista työ- ja elinkeinoministeriön (tem) säästöistä että valtiovarainministeri Antti Rinteen (sdp) budjettiesityksessä kaikille hallinnonaloille ehdotetuista säästöistä. Ne uhkaavat kohdistua elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten eli ely-keskusten ympäristövalvontaan.
Kehysriihipäätökset ovat huolestuttaneet paitsi Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) ja saamelaiskäräjät, myös kaivosteollisuuden etujärjestöt, jotka julkaisivat viime viikolla yhteisen kannanottonsa ympäristönsuojelun ja toimivien lupamenettelyjen puolesta.

Kevään kehysriihessä hallitus päätti leikata ely-keskusten toimintamenomäärärahoja yhteensä 11 miljoonaa euroa vuoteen 2018 mennessä. Temin arvion mukaan tämä tarkoittaa noin 200 henkilötyövuoden vähennystä.

”On hyvin todennäköistä, että leijonanosa leikkauksista kohdistuu ely-keskusten ympäristöpuolelle, jolloin on riski, että jo nyt vaikeuksissa olevat keskukset joutuvat kestämättömään tilanteeseen”, SLL:n toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen sanoo.

Järjestöjen toiveena on, että päätöstä arvioitaisiin vielä uudestaan ensi viikon budjettiriihessä. Ely-keskuksissa esimerkiksi rekrytointikielto kohdistuisi pitkään jatkuessaan nimenomaan ympäristöhallintoon, jossa iso osa työntekijöistä on lähivuosina eläköitymässä.

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) kertoo sopineensa elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) kanssa tällä viikolla, että temin hallinnonalaan kuuluvat ely-keskusten säästöt eivät kohdistu ainakaan ”ylikorostuneesti” ympäristöhallinnon puolelle.

Ely-keskuksia on viime vuosina arvosteltu niiden toiminnasta poikkeuksellisen vakavissa ympäristötuhoissa, kuten Talvivaaran kaivoksen vuotojen kohdalla.

Niinistön mukaan ympäristöhallintoa on säästöpäätöksistä huolimatta pystytty kuluneella vaalikaudella myös vahvistamaan esimerkiksi vaativien ympäristötehtävien ohjausyksiköllä, jonka pitäisi auttaa esimerkiksi juuri kaivosteollisuuden isojen kysymysten ratkaisuissa.

Näitä parannuksia uhkaavat nyt vesittää valtiovarainministeriön budjettiesityksen koko valtionhallintoon kohdistamat 50 miljoonan euron säästöt, jotka koskisivat myös aluehallintovirastoja, ely-keskuksia ja ympäristöministeriön toimintamenoja.

”Olemme tehneet selväksi, että tämä ei käy. Nämä ovat hallitusten aiempien linjausten vastaisia. Esimerkiksi aluehallinnon luparuuhkien purkamisen näkökulmasta tarvitsemme sen henkilöstön mitä siellä on, jotta ympäristöluvat pystytään hoitamaan asiallisesti”, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan moni poliittinen toimija näkee aluehallinnon byrokratiana, ja siksi myös houkuttelevana säästökohteena.

”Elinkeinopuolella näin voi ollakin, koska siellä aluehallinto lähinnä jakaa rahaa, ja sitä voi teoriassa tehdä tehokkaammin pienemmälläkin henkilöstöllä ilman, että tulee haittaa tärkeille kansallisille tehtäville. Ympäristöviranomaiset sen sijaan tekevät lakisääteisiä tehtäviä, jotka ovat oikeusvaltion näkökulmasta välttämättömiä. Tätä ei ihan kaikissa puolueissa ymmärretä.”

Hallitus kokoontuu budjettiriiheensä ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.

luonnonsuojelu  budjetti 
Viite