Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Saastuttajilta viedään rahaa, opiskelijalle keppiä ja porkkanaa

30.8.2013 8.16

Lasse Leipola

Hallituksen eilen torstaina päättyneessä budjettiriihessä sovittiin muun muassa ympäristölle haitallisten tukien kohdentamisesta uudelleen siten, että kestävää talouskasvua lisätään ja ympäristöhaittoja vähennetään.

Ympäristöministeriö arvioi alkukesästä, että tällaisia tukia on Suomessa jopa 3–4 miljardin edestä. Siitä, kuinka suurta osaa uudelleenkohdentamiset koskevat ja miten, päätetään syksyn aikana viiden ministeriön yhteisissä neuvotteluissa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on budjettiriihen yhteydessä sovittujen rakenneuudistusten kokonaisuuteen varsin tyytyväinen, vaikka se sisältää vaikeitakin ratkaisuja.

”Rakenteita uudistamalla tavoitellaan hyvinvointiyhteiskunnan uudistamista ihmisten palvelujen turvaamiseksi ja työllisyyden lisäämiseksi. Hallitukselta on oikea tie lähteä toteuttamaan näitä ratkaisuja sen sijaan, että katsotaan vain seuraavan vuoden budjettia”, Niinistö kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Yksi runsaasti kritiikkiä nostanut rakenneuudistus koskee opintotuen keston aiempaa tiukempaa rajoittamista. Muun muassa vihreiden ja vasemmiston opiskelijajärjestöt tuomitsivat ratkaisun nopeasti.

”Ratkaisu ei ollut meille helppo, mutta yhdessä ministeri Arhinmäen kanssa väänsimme mallin, jossa opintotuen tukikuukausien rajaaminen yhdistettiin opintorahan tason korotukseen vastaavalla summalla. Opiskelijan tulot kasvavat, mutta tuen kesto lyhenee nopeaan opiskeluun kannustavasti”, Niinistö sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lähivuosina opiskelunsa aloittava saa noin 30 euroa suurempaa opintorahaa, joka kuitenkin jatkuu vain viisi kuukautta yli tutkinnon tavoiteajan. Nykyisin noin 300 euron opintotukea on saanut 55 kuukauden ajan.

Vihreille mieluisia uudistuksia eilisessä paketissa olivat muun muassa kotihoidontuen jakaminen tasan puolisoiden kesken, työttömien pienituloisten aseman parantaminen sekä metropolihallinnon perustaminen pääkaupunkiseudulle.

vihreät  opiskelu  budjettiriihi 
Viite