Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Äänestystä.
Varma ääni. Olli-Kristian Tukonen antoi sunnuntaina paperisen äänen. Mikael Ahlfors

Varma ääni. Olli-Kristian Tukonen antoi sunnuntaina paperisen äänen.

Sähköisen äänestyksen ongelmat puidaan oikeudessa

29.10.2008 15.53

Lasse Leipola

Kuntavaaliäänien katoaminen voi johtaa oikeusjuttuihin, jos kokeilukuntien asukkaat kyseenalaistavat vaalituloksen. Oikeusministeriö ei voi päättää uusista vaaleista, vaan asia kuuluu tuomioistuimelle.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) ei halua arvioida, johtavatko ongelmat valituksiin tai vaalien uusimiseen Vihdissä, Kauniaisissa ja Karkkilassa. Yleisesti pidetään kuitenkin todennäköisenä, että ainakin osa tapauksista voi päätyä hallinto-oikeuteen.

Brax pitää sähköisen äänestyksen nostamaa kohua aiheellisena. Hänen mukaansa koko prosessi on vaikuttanut hänen mielipiteeseen sähköisestä äänestämisestä. Oikeusministeriö kertoi eilen, että 232 sähköisesti annettua ääntä jäi laskematta kuntavaalien tulokseen.

”Tämä osoittaa sen, miksi kyseessä oli kokeilu”, Brax sanoo.

Aiemmin sähköiseen äänestykseen myönteisesti suhtautunut Brax myöntää, että asiassa on vielä paljon mietittävää.

Braxin mukaan auditoinnissa ja testauksessa keskityttiin vaalisalaisuuden ja tietoturvan varmistamiseen. Se, että kaikki äänestäjät eivät osanneet käyttää järjestelmää tuli yllätyksenä. Braxin mukaan järjestelmän helppokäyttöisyyttä olisi pitänyt testata laajemmin.

Ongelma aiheutui tilanteessa, jossa äänestäjä oli jo syöttänyt valitsemansa ehdokkaan numeron. Tämän jälkeen kone näytti ehdokkaan nimen ja numeron, jotta äänestäjä voi varmistaa antaneensa äänen haluamalleen ehdokkaalle. Tämän jälkeen olisi pitänyt vielä painaa OK-nappia, mikä jäi yli 200 äänestäjältä tekemättä.

Braxin mukaan sähköisessä äänestyksessä ei ole toistaiseksi ilmennyt muita ongelmia, mutta asiaa selvitetään koko talven kestävässä tutkinnassa.

Muun muassa sähköisiä oikeuksia valvova Effi ja Vasemmistonuoret ovat vaatineet sähköisestä äänestyksestä luopumista.

Vasemmistonuoret vaativat lisäksi Braxin eroa.

Brax itse sanoo, että kyseessä on edellisen eduskunnan yksimielisesti hyväksymä kokeilu eikä hänen henkilökohtainen projektinsa.

Hän muistuttaa, että hän lähetti syyskuussa sähköistä äänestystä kritisoineen kansanedustaja Jyrki Kasvin kanssa yhteisen tiedotteen, jossa he totesivat, että mahdollisista ongelmista huolimatta kokeilu tulee järjestää.

vaalit 
Viite