Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Saimaannorpan pesintä onnistui myöhäisissä kinoksissa

2.5.2012 13.55

Sammeli Heikkinen

Saimaannorpan pesintä on onnistunut huolimatta siitä, että pesimiseen sopivat lumikinokset kasautuivat tänä talvena myöhään.

Metsähallitus kertoo, että huhtikuun puolivälistä näihin päiviin jatkuneissa laskennoissa löytyi 58 norpan poikasta, joista kaksi oli kuollut pesään. Pesäkuolleisuus on siis jäänyt matalaksi ja poikaset olivat hyväkuntoisia.

Siten Saimaan heikko jäätalvi ja lumentulon myöhäisyys ei näytä haitanneen norppia.

"Vaikka pesäkinokset Saimaalla tulivat lähes kaksi kuukautta tavanomaista myöhemmin, ei yhtään avojäälle synnytystä havaittu", suojelubiologi Tuomo Kokkonen kertoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Saimaannorppakanta on vahvimmillaan Pihlajavedellä ja Haukivedellä, joilla havaittiin yli puolet kuuteista. Lisäksi norppakanta on kasvussa Puumalan eteläpuolisella Saimaalla.

Saimaannorppa näyttäisi olevan palaamassa myös Puruvedelle, josta se hävitettiin 1950-luvulla ampumalla. Kokkosen mukaan vesistöalueelta ei tosin ole löytynyt kuutteja, mutta sieltä on löytynyt neljänä vuotena peräkkkäin norppien lepopesiä.

Pesälaskentaan osallistui noin 120 ihmistä, enimmäkseen paikallisia vapaaehtoisia. Laskennan järjesti Metsähallitus ja siihen osallistuivat myös WWF Suomi ja Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä.

luonto  saimaannorppa 
Viite