Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NASA

Etelämanner.
Suojaa? Kartassa Etelämantereen alapuolella näkyvää Rossin merta pidetään viimeisenä koskemattomana valtamerialueena.NASA

Suojaa? Kartassa Etelämantereen alapuolella näkyvää Rossin merta pidetään viimeisenä koskemattomana valtamerialueena.

Saksassa puuhataan maailman suurinta merensuojelualuetta

10.7.2013 14.25

Lasse Leipola

Antarktiksen ympärille saattaa syntyä maailman suurin merensuojelualue. Antarktisten merien suojelukomissio CCAMLR:n 24 jäsenmaata ja EU käsittelevät huomenna torstaina alkavassa ja ensi viikon tiistaina päättyvässä kokouksessaan kahta suojelualuetta, joista kumpikin on suurempi kuin yksikään aiempi merensuojelualue.

Yhdysvallat ja Uusi-Seelanti ovat esittäneet 2,3 miljoonan neliökilometrin suojelualuetta Rossin merelle ja Australaia, Ranska ja EU puolestaan seitsemää aluetta, jotka kattavat yhteensä 1,6 miljoonaa neliökilometriä. Ehdotuksista ei päästy sopuun viime lokakuussa, sillä hyväksyminen edellyttää yksimielistä päätöstä.

”Nämä esitykset yli kaksinkertaistaisivat maailmassa suojellun meren pinta-alan. Tämän suuruusluokan suojelutoimenpiteet ovat mahdollisia vain kansainvälisen yhteistyön kautta”, sanoo merikampanjoitsija Andrea Kavanagh Antarctic Ocean Alliancen tiedotteessa.

Eteläisillä merialueilla arvioidaan asuvan 10 000 eri lajia, jotka eivät esiinny muualla.

Kokous järjestetään Saksan Bremerhavenissa. Päättäjiin yritetään vaikuttaa muun muassa maailmanlaajuisella nettiaddressilla, jonka voit allekirjoittaa osoitteessa antarcticocean.org.

luonnonsuojelu  meret 
Viite