Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Hesarin lukeminen.
Mailit julki! Helsingin Sanomat esitteli tänään pääministeri Matti Vanhasen saamia viestejä.Antti-Juhani Johansson

Mailit julki! Helsingin Sanomat esitteli tänään pääministeri Matti Vanhasen saamia viestejä.

Päivi Tiilikka pitää salaisen esitutkinta-aineiston julkaisemista perusteltuna

14.4.2010 10.45

Lasse Leipola

Vaikka poliisin esitutkintamateriaali on salaista, vaalirahoituksen poliisitutkimuksiin liittyviä sähköpostiviestejä on esitelty tällä viikolla näyttävästi ainakin Yleisradiossa, Helsingin Sanomissa ja Iltalehdessä.

Viestintäoikeuden asiantuntija muistuttaa, että poliisin hallussa oleva materiaali on salassapidettävää, kunnes asia menee oikeuteen tai tehdään päätös siitä, ettei syytettä nosteta.

”Voi olla, että joku on jättänyt noudattamatta salassapitomääräyksiä”, arvioi viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikka Helsingin yliopistolta.

Hän kuitenkin toteaa, että journalismin näkökulmasta tiedot ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä ja yleisesti merkittäviä, minkä vuoksi niiden julkaiseminen on perusteltua.

”Päätös siitä, viedäänkö asiaa oikeuteen, voi kestää pitkään, joten olisi voinut kulua aikaa, ennen kuin asiat olisivat tulleet julki”, Tiilikka sanoo.

Toisaalta hän muistuttaa siitä, että Suomessa noudatetaan periaatetta, jonka mukaan ihminen on syytön kunnes toisin todistetaan.

Esitutkintamateriaalit nousivat julkisuuteen maanantai-iltana, kun Ylen A-studio kertoi keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiolan Nova Groupin liikemiehille lähettämistä sähköposteista, joissa pyydettiin vaalirahaa rovaniemeläiselle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Ari Ruotsalaiselle.

”Yhteisen projektin onnistumisen kannalta tämä olisi erittäin tärkeää. Arska tarvitsee tosiasiassa kunnollisen loppuhuipennuksen loistavalle kampanjalleen”, yhdessä viestissä kirjoitetaan.

Helsingin Sanomat puolestaan toi tiistaina julkisuuteen kansanedustaja Maria Tiuran (kok) ja liikemies Arto Merisalon välisiä sähköposteja, joissa Tiura kertoi ottaneensa Merisalon pyytämän asian esille kokoomuksen eduskuntaryhmässä.

Ainakin Merisalo ja keskustanpuoluesihteeri Jarmo Korhonen ovat vaatineet medioita paljastamaan, miten esitutkintamateriaalit ovat päätyneet julkisuuteen.

media  vaalirahoitus  korruptio  oikeus 
Viite