Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Selkämeren kansallipuisto etenee vastustuksesta huolimatta

1.3.2011 14.45

Saija Räsänen

Eduskunnan ympäristövaliokunta ehdottaa kansallispuiston perustamista Selkämerelle Vakka-Suomen kalastajien vastustuksesta huolimatta.

Varsinais-Suomen liitto sekä Uudenkaupungin, Pyhärannan ja Kustavin kunnat vastustivat kansallispuiston perustamista, koska alueiden kalastajat pelkäsivät elinkeinonsa vaarantuvan.

Nyt puiston perustamista ehdotetaan luonnonsuojelijoiden ja Metsähallituksen ajamassa laajassa mittakaavassa: kansallispuisto levittyisi 160 kilometrin pituiseksi ja yhteensä 91 200 hehtaarin suuruiseksi.

Hylkeenmetsästys sallittaisiin puistossa jatkossakin metsästyslain mukaisesti.

Kansallispuiston perustamisella halutaan suojella aavan meren vedenalaista luontoa, saaristoja ja luotoja, rannikon kosteikkoja ja näihin liittyvien eliölajeja. Ympäristövaliokunnan mukaan Selkämeren alue edustaa muuttuvine kasvillisuusvyöhykkeineen tällä hetkellä parhaiten Itämeren vedenalaisen luonnon monimuotoisuutta Suomessa.

Valiokunta ehdottaa myös, että nyt perustettaisiin viranomaisista, luonnonsuojelijoista ja kalastajista koostuva yhteistyöryhmä, joka neuvottelisi käytännön tasolla jatkomenettelyistä.

luonnonsuojelu  kalastus  kansallispuistot  meret 




Viite