Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Olev Mihkelmaa / Wikipedia (CC-BY-SA)

Silakkaa.
Riittäisi sullekin. Silakkaa nousee Itämerestä paljon enemmän kuin suomalaisia kiinnostaa syödä.Olev Mihkelmaa / Wikipedia (CC-BY-SA)

Riittäisi sullekin. Silakkaa nousee Itämerestä paljon enemmän kuin suomalaisia kiinnostaa syödä.

Silakkamarkkinat poikkeus – ekokalan suosio romahtanut 2000-luvulla

6.10.2014 8.45

Lasse Leipola

Viikonloppuna Helsingissä alkaneet silakkamarkkinat ovat suosittu vuosittainen tapahtuma, mutta muuten silakka ei enää maistu suomalaisille. Keskimääräinen vuosikulutus on pudonnut vuosituhannen alun 1,2 kilogrammasta vain 300 grammaan. Kolme neljäsosaa saalistaa meneekin rehuksi esimerkiksi minkeille ja muille turkiseläimille.

Asiasta on huolestunut Suomen WWF, jonka mukaan silakka olisi ruokapöydässä vastuullinen vaihtoehto monelle muulle kalalajille. Järjestön suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo tiedotteessa, että silakan elintarvikekäyttöä pitäisi lisätä selvästi.

”Moni kuluttaja on huolissaan silakan sisältämistä vierasaineista, mutta myös terveyssuositukset huomioiden sitä voitaisiin syödä yli viisinkertainen määrä nykytasoon nähden”, Ovaska sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka silakka ei suomalaisille kelpaa, kalaproteiinin kysyntä ylittää jatkuvasti tarjonnan.

”Nyt olisi aika visioida tälle ravitsevalle kalalle järkevämpää käyttöä. Silakan ja muun Itämeren kestävästi pyydetyn kalan käyttöä tulisi edistää konkreettisin keinoin myös muussa elintarviketuotannossa, kuten siian ja kirjolohen kotimaisessa kasvatuksessa”, Ovaska sanoo.

Nykyisin kalankasvatuksessa käytettävää rehukalaa tuodaan Atlantilta.

Silakka on suomalaisten ammattikalastajien ylivoimaisesti tärkein saaliskala. Sitä pyydettiin viime vuonna 122 miljoonaa kiloa, joka on yli kymmenen kertaa enemmän kuin toiseksi suosituimman kalalajin, kilohailin, saalismäärä.

kalastus 




Viite