Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sopimus sataisi Koneen laariin

12.12.2013 14.11

Jukka Vahti

Suomalaisyrityksistä sopimuksesta hyötyisivät esimerkiksi pienet yritykset, joille Yhdysvaltojen eri osavaltioiden toisistaan poikkeavat säädökset ja niihin liittyvä laadunvalvonta ovat aiheuttaneet kustannuksia. Samoin kuljetukseen ja koneenrakentamiseen erikoistuneet yritykset.

Näin sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilainen. Hän laskee hyötyjiksi myös yritykset, joille yhtenäiset standardit ovat tärkeitä, kuten viestintälaitteita valmistava Vaisala sekä Konecranes ja Kone. Kolmantena hän mainitsee palveluitaan ja tuotteitaan julkiselle sektorille myyvät yritykset.

Hyötyä olisi myös siitä, että monien yritysten potentiaalinen asiakaskunta kasvaisi. Kilpailun kiristyessä kaikki eivät kuitenkaan voi olla voittajia.

”Kilpailun lisääntymistä voi tietysti pitää ongelmana, mutta se on myös koko sopimuksen idea ja siitä saadaan tehostamishyötyjä. Voi ajatella, että tämä on lyhyen aikavälin ongelma joillekin firmoille. Niiden täytyy sopeutua ja siirtyä tuottamaan tuotteita, joiden tekemisessä ne ovat tehokkaampia”, Kotilainen sanoo.
Viite