Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Philipp Hertzog / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Tuulivoimaa Saksassa.
Kuin sieniä sateella. Tuulivoimaloiden määrä on lisääntynyt huimasti Saksassa. Kuvassa tuulivoimapuisto Koillis-Saksan Mecklenburgissa.Philipp Hertzog / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Kuin sieniä sateella. Tuulivoimaloiden määrä on lisääntynyt huimasti Saksassa. Kuvassa tuulivoimapuisto Koillis-Saksan Mecklenburgissa.

Spiegel: Saksan energiamalli komission syyniin

15.7.2013 9.43

Lasse Leipola

Euroopan komissio selvittää, rikkooko Saksassa käytettävä uusiutuvan energian tukimalli EU:n kilpailulainsäädäntöä. Asiasta kertoo saksalaislehti Spieger verkkosivuillaan.

Saksan niin sanottua energiewendeä, Saksan energiantuotannon muutosta ydin- ja hiilivoimasta uusiutuvaan energiaan,rahoitetaan keräämällä jokaista käytettyä kilowattituntia kohden 5,3 sentin lisämaksu. Suurimmat, enemmän kuin yhden gigawatin vuodessa sähköä kuluttavat yritykset maksavat yli sata kertaa pienempää maksua. Käytännössä tämä tarkoittaa jopa yli 4 000 yritystä.

Spiegelin mukaan on mahdollista, että sen lisäksi, että käytäntöä joudutaan muuttamaan, yhtiöt voivat joutua maksamaan takautuvasti miljooniin nousevat tukimaksut valtiolle. Todennäköisesti maksun ulottaminen koko teollisuuteen kävisi jatkossa liian kalliiksi, jolloin koko järjestelmä pitäisi uudistaa.

Liittokansleri Angela Merkel on luvannut, että jos hänen CDU-puolueensa voittaa syyskuun vaalit energialakeja uudistetaan. Yksi ongelma on ollut uusiutuvan energian liian avokätinen tukeminen, mikä on tehnyt järjestelmästä aiottua kalliimman. Tähän on jo puututtu leikkaamalla tukia.

uusiutuvat  energia  saksa 


Lisää aiheesta:Viite