Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Natalia Baer

Vastalause! Johanna Sumuvuori ei halua, että Lex Nokia menee läpi nykyisessä muodossaan. Natalia Baer

Vastalause! Johanna Sumuvuori ei halua, että Lex Nokia menee läpi nykyisessä muodossaan.

Sumuvuori yrittää estää Lex Nokian

10.12.2008 14.35
Noora Jussila

Lex Nokiana tunnetun sähköisen viestinnän tietoturvalain ratkaiseva käsittely on perjantaina liikenne- ja viestintävaliokunnan ylimääräisessä kokouksessa. Itse täysistuntokäsittely on siirtynyt helmikuulle.

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Johanna Sumuvuori (vihr) yrittää estää lain läpimenon nykymuodossaan.

”Olen ollut todella kriittinen lakia kohtaan alusta asti. Jos laki menee läpi, sillä kavennetaan selkeästi kirjesalaisuutta", Sumuvuori sanoo.

Asiasta päätetään valiokunnassa enemmistöpäätöksellä. Sumuvuori ei lähde arvioimaan, kuinka todennäköistä lain läpimeno on.

"Mikäli laki näyttää menevän nykymuodossaan läpi, teen vastalauseen ja ehdotan lain rajaamista koskemaan vain yrityssalaisuuksien vuotamista siten, kuin se on määritelty rikoslaissa."

Sumuvuoren mielestä on huolestuttavaa, että laki antaa työnantajalle niin laajat oikeudet esimerkiksi työntekijöiden sähköpostien tunnistetietojen tutkimiseen.

”Oikeampi keino olisi ollut katsoa poliisin oikeuksia uudelleen, kun pakkokeinolakia uudistetaan lähitulevaisuudessa. Perustuslakivaliokunta teki jo rajauksen, että tunnistetietojen tutkimisen pitää olla viimesijainen keino, kun kaikki muut keinot on käytetty.”

Sumuvuori ei usko lakien tarkoituksenmukaisuusperiaatteen täyttyvän Lex Nokian tapauksessa.

”Pitää olla aikalailla tyhmä, jos lähtee vuotamaan yrityssalaisuuksia työsähköpostista. En usko, että tällä lailla pystytään puuttumaan ongelmaan."

Juttu on päivitetty 12.12. klo 11.20.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa paperilehti täältä.