Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Nokia kepun käsissä

15.8.2008

Jussi Karmala

Esko Aho siirtyy Nokian johtokuntaan, ja Suomi on yhä tiukemmin keskustapuolueen ummehtuneessa syleilyssä.

Nokian kaikki huippuvirat on pian miehitetty keskustalaisilla. Nokian nykyinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo toimi opiskeluaikoinaan keskustan opiskelijapolitiikassa Helsingin yliopistossa.

Edellinen pääjohtaja Jorma Ollila puolestaan työskenteli keskustapuolueen kansainvälisten asioiden sihteerinä.

Nyt superkeskustalainen ex-pääministeri, Sitran yliasiamies Esko Aho liittyy remmiin.

Ahon vastuulla ovat muun muassa, kuinka ollakaan, yhteistyösuhteet. Siis Nokialle mieluisten lakien lobbaaminen porvarihallitukselle.

Aho tulee onnistumaan uudessa tehtävässään häikäisevän hienosti. Keskusta on viime vuosina lähestynyt elinkeinoelämää aivan uudella innolla.

Yritykset ovat kantaneet vaalirahoja Apollonkadun puoluetoimistolle, ja vastalahjaksi puolue muun muassa pienentää yritysten perintöveroja.

Seuraavaksi todennäköisesti nähdään, kuinka lakiesitys Lex Nokia menee läpi kuin vettä vaan. Lakiesitys antaa työnantajalle lähes poliisin kaltaiset valtuudet seurata työntekijöidensä sähköpostiliikennettä.

IT-alalla huhutaan, että Nokia on lobannut lain siksi, että yritys urkkii työntekijöidensä sähköposteja jo nyt. Eli Lex Nokia laillistaisi sen, mitä yritys tekee entuudestaan.

Nokia jäi kiinni urkinnasta vuosina 2000–2001, mutta mahdollinen rikos ehti vanhentua ennenkuin syyttäjä tarttui siihen.

Nokian ja keskustan symbioosi jatkuu kauas tulevaisuuteen. Kallasvuon seuraajaksi on veikkailtu Nokian johtokunnan jäsentä Timo Ihamuotilaa.

Hänen puoluekannastaan ei ole varmuutta, mutta isoisä Veikko Ihamuotila toimi aikoinaan Maataloustuottajien keskusliiton MTK:n johtajana.

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.

Viite